Bemutatkoztak a jövő tehetségei Vásárhelyen

2023.04.21. 20:30

Reneszánszát éli a zongora szerte a világon

Valódi tehetségek mutatkoztak meg az ifjú zongoristák megyei találkozóján Hódmezővásárhelyen. A zsűri szerint kimagasló, örömteli és szenvedélyes előadások töltötték meg a művelődési központ színháztermét.

T. Sz.

A tehetség megmutatkozik: a zongoránál már mindenki csak önmagára számíthat. Illusztráció: Jim Polakis/Shutterstock

Sorsok dőlnek el bizonyos értelemben a péntekihez hasonló zenei találkozón Zsigmond Zoltán, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar tanszékvezető egyetemi tanára szerint. A zongoraművész a zsűri elnökeként vállalt ismét feladatot az Ifjú Zongoristák Csongrád-Csanád vármegyei találkozóján Hódmezővásárhelyen, ahol 59 diák mutatkozott be a zsűri előtt. Mészáros Lászlóné, a budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója, Zsigmondné Pap Éva, az SZTE Bartók Művészeti Kar főiskolai docense, valamint Zsigmond Zoltán értő figyelme kísérte végig a gyerekek színpadi előadásait. Helyezések helyett nívódíjjal és dicsérettel ismerték el a legkiemelkedőbb zongoristákat.

– Az maga a csoda, amikor egy pedagógushoz egy olyan diák kerül, aki szinte megmagyarázhatatlan zenei érzékenységgel, csodálatos adottságokkal jött a világra. Egy ilyen találkozón a zsűritagok megerősíthetik a felkészítő tanároknak, ha valóban eredendő tehetségek formálódnak kezeik között. Elmondhatom, ma is láttunk különleges fellépőket, kiugró teljesítményt – mondta lapunknak az egész napos esemény félidejében Zsigmond Zoltán.

A fellépő gyerekek egészen eltérő szociális helyzetből érkeznek és a zene által a szegényebb család tagjai is lehetőséget kapnak, hogy jövőjüket maguk formálják. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a kevésbé tehetséges növendékre ugyanolyan szeretettel és figyelemmel tekintenek. Mert bár nem mindenkiből lesz muzsikus, viszont különösen értékes koncertlátogató, zeneszerető közönség formálódhat általuk.

A zongora soha a történelemben nem volt még ilyen népszerű Zsigmond Zoltán meglátása szerint. A szerte a világon érzékelhető jelenséget magyarázhatja részben, hogy az ázsiai országokban hihetetlenül népszerű hangszer lett, elképesztő tömegek zongoráznak. Ezzel együtt fejlődik az oktatás, éppen ezért remél sokat az aprólékosan, megfontoltan dolgozó mai fiatal kollégáktól. 

– A zeneoktatás, a zenei tudás egy leírhatatlan kincs és egyben hagyaték. Hiszen egymás gesztusaiból, gondolataiból, szavai mögül érezzük ki csupán a nehezen és bonyolultan megfogalmazható ízlést, az emberi érzések minőségét. Ha ezt át tudjuk örökíteni, megnyugodhatunk – mondta a zongoraművész, oktató. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy Magyarországon is virágozzon ez a kultúra. Ezért is hálás a Péczely Attila-iskolának, hogy már huszonegy éve felkarolták ezt a találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában