Szegedi hírek

2023.05.09. 19:30

A Rokonok pont arról szól, amiről a mai világ is

Az évad utolsó bemutatóját tartják jövő héten a Kisszínházban. A Rokonok kapcsán kedden közönségtalálkozóra várták azokat, akik az alkotókkal együtt szívesen elmélkedtek azon, mennyire aktuális még ma is a Móricz által 90 éve lefestett világ.

T. K.

Közönségtalálkozón beszélgettek az alkotók az idei utolsó bemutatóról. Fotó: Karnok Csaba

Jövő héten pénteken mutatják be a Kisszínházban Móricz Zsigmond Rokonok című művét, ami a Szegedi Nemzeti Színház idei évadának utolsó premierje lesz. A darab kapcsán kedden közönségtalálkozót szerveztek a REÖK-ben Szikszai Rémusz rendező, valamint a szereplők közül Menczel Andrea, Kárász Zénó és Rétfalvi Tamás részvételével.

Barnák László főigazgató, aki a program moderátora volt, elöljáróban elmondta, a sztori a rokoni kapcsolatok hálózatára épül, melyek meghatározzák, ki milyen módon érvényesülhet abban a világban, melyet az író lefestett. 

– A szövegkönyvet Vörös Róbert dramaturg írta, akit azért kértem fel erre a feladatra, mert bár sok színházi adaptáció készült, egyik sem tetszett  – mesélte Szikszai Rémusz. 

– Végül egy nagyon pörgős, filmszerű produkció jött létre, melyben nincs minden kimondva, vagyis a szöveg helyet ad a színészi játéknak – tette hozzá. 

Rétfalvi Tamás Kopjáss Istvánt alakítja, akit megválasztanak főügyésznek, első útja pedig a polgármesteri hivatalba vezet. Itt pedig gyorsan megérinti és megérti a „kéz kezet mos” elven működő kapcsolatok kibogozhatatlan szövedékét, mely az alapvetően tiszta embert is lehúzza a sárba. 

– A regény 90 évvel ezelőtt született, de semmi nem változott. Ma is a kapcsolatok határozzák meg az érvényesülés formáját – mondta a színész.

Kárász Zénó alakítja a polgármestert, Menczel Andrea pedig azt a Magdalénát, aki bár csábítóként tűnik fel, mégis megérthető emberi oldala. A közönségtalálkozón mindketten arról a jelenségről beszéltek, mely az egész darabot áthatja: a kapcsolatok mindenekfelettiségéről és arról, hogy ha valaki pozícióba kerül, azonnal megjelennek a hatalomra, előnyre vágyó rokonok is.

A produkció színpadi megjelenítése egy elvont térben zajlik, hiszen a lakás és a városházi irodák gyors egymás utáni váltakozását nehéz lenne költséghatékonyan illusztrálni. Így Bagossy Levente díszlettervező 8 mozgó zsaluval játszik a térben, ezek mozognak, forognak a színváltásokkor, melyekben egy-egy kanapé, íróasztal vagy szék jelképezi a berendezést. A főhőst egy szék kíséri végig, azt jelképezve, hogy aki egyszer beleül a székbe, nem tud belőle könnyen kiszállni.

A szép, korabeli jelmezekkel színesített, ma is aktuális jelenséget ábrázoló színművet május 19-én mutatják be, a bérletes előadásokat pedig egészen június 21-ig játszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában