Szatymaz

2023.05.01. 16:40

Szatymazon majálisozott Szinyei Merse Pál

Munkatársunktól

A szatymazi templomkertben május elsején Mráz János, Bárkányi Marcsi és Marcell, Tóth József és felesége, Katona Margit és Kémeri Attila gondolták újra Szinyei Merse Pál Majális című képét. Fotó: Török János

Szinyei Merse Pál Majális című képe a magyar festészet egyik kiemelkedő alkotása, emellett jó eséllyel pályázhatna a „legismertebb magyar festmény” címre is. Szinyei fiatalkori fő műve 1873-ban keletkezett, a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg. 

A szatymaziak a május elsejei vigasságok közé az idén egy izgalmas közösségi kulturális vállalkozást csempésztek. A festmény élőképes megidézéséhez kerestek szereplőket a munka ünnepén. A fotográfia kezdeti korszakára jellemző élőképeken jelmezes, néma, mozdulatlan szereplők jelenítettek meg történelmi eseményeket, egzotikus jeleneteket. A beöltözős élőképezés, 2020-ban éledt újjá a Los Angeles-i Getty Museum felhívására, amihez hasonló kezdeményezés volt egy, a Szépművészeti Múzeum által meghirdetett játék is. Szinyei ikonikus művét idézték meg hétfőn a szatymazi templomkertben majálisozó élőképszereplők. 

A szervezők a jellegzetes kellékeket és jelmezeket biztosították, kiegészítőből nem volt hiány. A közösségi élőképezés lényege nem a híres festmény lemásolása, hanem annak szabad asszociációs megidézése, amibe az is belefér, hogy akár a család kedvencei, kutya, macska is belekomponálható volt a képbe. Az elkészült képeket a település honlapján teszik közzé, júliusban pedig kiállításon mutatják be az őszibarack-fesztiválon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában