Deszk

2023.05.11. 16:20

Szerb zene töltötte be a faluházat

Kiss Anna

Öröméneklést, örömzenélést rendeztek csütörtökön. Fotó: Török János

A szerb zenéről szólt minden csütörtök délután a Deszki Faluházban, ahol a Zoltánfy István Általános Iskola a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesülettel együttműködve megszervezte a Szerb Zene Napját. Az esemény ötlete Vid Györgyé, az iskola igazgatójáé volt, aki a szervezéssel Vujcsin Eszter magyar-ének szakos pedagógust bízta meg.

A tanárnő elmondta, nem a népzene napjáról van szó, hanem a szerb zene napjáról, hiszen a szerb zenének igen széles a repertoárja, melybe most mélyebb betekintést kapott a hallgatóság. Megjegyezte, szeretnék hagyománnyá tenni a programot. 

Fotó: Török János 

Szebbnél szebb előadásokat mutattak be a gyerekek, és nemcsak énekekkel örvendeztették meg a hallgatóságot, hanem hangszeres produkcióval is, például páratlanul gyönyörű furulyajátékkal.

Vid György igazgató kérdésünkre elmondta, annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt a deszki szerb iskola kivált az általános iskolától és fenntartót váltott, nem távolodtak el egymástól, tartják a kapcsolatot. Hozzátette, a szerb iskola négy osztályos, így a legtöbb diák a felső tagozatot már náluk végzi, tehát ezért is fontos az együttműködés az intézmények között. Kiemelte, azért gondolt arra, hogy zenés délutánt szervezzenek, mert a zene az mindenki nyelve, a magyaroké és a szerbeké is, ez az, ami még jobban össze tudja kötni őket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában