Szegedi hírek

2023.05.03. 12:00

Toalett-komédia, avagy a vécés néni esete a duguláselhárítóval

Egy jegy áráért három különleges élményt kaphat hétfőn a Kisszínház közönsége. A temesvári, a verseci és a szegedi színház aTMosfera című koprodukciója ugyanis három egyfelvonásos darabból áll össze. A magyar felvonást Varsányi Anna, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgja írta. Szilágyi Annamária egy örömlányból lett vécés néni, Rétfalvi Tamás egy duguláselhárító bőrébe bújik a színpadon.

Koós Kata

Varsányi Anna sziporkázó humorát már jól ismerheti a Nyári Színházi Esték közönsége. Ígérte, kacagásból hétfőn sem lesz hiány a Kisszínházban. Fotó: Karnok Csaba

Varsányi Anna dramaturg csaknem tíz évvel ezelőtt írta első színdarabját, még a nyíregyházi színházban egy monodrámát. Majd Szegedre visszatérvén megismerkedett Bognár Róbert József Attila-díjas műfordítóval, aki további alkotásra buzdította. Azóta nem csak a szegedi, de a fővárosi közönség szívét is meghódította sziporkázó humorú komédiáival. Fergeteges látogatás című vígjátéka két éve töretlen sikerrel fut a fővárosi Turay Ida Színházban Pásztor Erzsivel a főszerepben, Az eprésző kislány című darabja Alföldi Róbertet ihlette meg rendezőként, a Budaörsi Latinovits Színház tűzte műsorra. Szegeden pedig évek óta nem telhet el nyár a városháza udvarán egy-egy vígjátéka nélkül. 

Fotó: Karnok Csaba 

Nemrég egy határokon átnyúló projekt keretében kérték fel alkotásra. 

2023-ban Temesvár Európa kulturális fővárosa. Ennek apropóján született meg a Bánát projekt ötlete a temesvári színház dramaturgjában, azaz egy koprodukció gondolata a temesvári, a verseci és a szegedi színház közreműködésével. A rendező a nagy szakmai elismertségnek örvendő, román Gavriil Pinte. Az összes megkötése az volt, hogy mindhárom egyfelvonásos kétszereplős legyen. Továbbá, hogy minden darab helyszíne az aktuális színház városa, esetünkben Szeged legyen, a két szereplő pedig a másik két városból, esetünkben Versecről és Temesvárról érkezzen

 – mondta el lapunknak Varsányi Anna, aki így a karakterek és a történet felépítésében is teljesen szabad kezet kapott, és fantáziájára ezúttal sem tett kötőféket. 

A darab főszereplője egy jóstehetséggel megáldott, örömlányból lett vécés néni. 

Az állomáson játszódik a történet. A főszereplő egy Temesvárról áttelepült asszonyság, aki a lányát keresi. Fiatal korában prostituáltként dolgozott, majd vécés néniként helyezkedett el. Ezzel családi hagyományt folytatott, mert az édesanyja és a nagymamája is prostituáltból lett vécés néni. De nemcsak a hivatás, hanem a jósnői tehetség is anyáról lányára öröklődött. Természetesen a látnoki tevékenységet a toalettben folytatja

 – adott kis ízelítőt a cselekményből az író. 

Fotó: Karnok Csaba 

A történet bonyodalmát egy dugulás okozza, amelynek orvoslására egy jóképű duguláselhárító érkezik. 

Korábbi foglalkozásából adódóan csak a férfiak érdeklik jósként a vécés nénit, aki a duguláselhárítóra zúdítja izgalmakban bővelkedő életének történetét 

– fejtette ki Varsányi Anna. Ígérte, humorból ezúttal sem lesz hiány. Ugyanakkor, mint minden darabjában, ezúttal is felsejlik majd egy elgondolkodtató mélyréteg a komikum mögött.

A produkció április végi előadása zajos sikert aratott a Kisszínházban. A szerb és a román egyfelvonásos szövegét kivetítik, így könnyen követhető a cselekmény a nézők számára. A szerb darab különlegessége, hogy íróját, Nikola Stanišić-t nemrég a legrangosabb szerb állami kitüntetéssel méltatták.

Június 9-én Varsányi Anna Gong című darabját a Pinceszínházban mutatják majd be, július 10-én pedig a városháza udvarán  Fekete Gizi főszereplésével Szilágyi Annamária rendezi az Anyák és lányok című vígjátékot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában