Helyi kultúra

2023.07.17. 10:00

600 éves emlékmű készül a palotai táborban – Fotók

Nemzetközi képzőművészeti alkotótábornak ad otthont ezekben a napokban a csanádpalotai Román-Magyar Barátság Háza. A meghívott hazai és határon túli vendégek egymás után érkeznek – a résztvevők egyik feladata a kisváros alapításának 600. évfordulóját köszöntő emlékjel megalkotása lesz.

Szabó Imre

A munka már meg is kezdődött az alkotótáborban. Fotó: Szabó Imre 

 Eleinte aggódtam, hogy huszonévesként hogyan fognak fogadni a meghívott neves alkotók, de rögtön kellemesen csalódtam 

– mondta a most zajló csanádpalotai képzőművészeti alkotótábor egyik résztvevője, a Szegedi Tudományegyetemen grafikát tanuló keramikus, Karácsonyi Maja. Mint elmondta, már gyerekkora óta szeretett gyurmázni, agyagozni – most kézműves technikákkal készít tálakat, edényeket, később pedig, ha lesz korongja, vázát is. 

Nekem ez művészi kibontakozás. Itt inspiráló a hangulat, jó alkotni

 – tette hozzá.

A táborba ellátogató érdeklődők olyan régi mesterségeket ismerhetnek meg, mint a kötélgyártás, a fafaragás, a kerámiakészítés és a csuhéfonás. Nagy Enikő, az eseményt szervező, a pandémia előtt alapított Páneurópai Kulturális Egyesület egyik alapítója a Délmagyarországnak elmondta, hazai és határon túli képzőművészeket – többek között Miholcsa Józsefet, Balatoni Tibort és Módi Pétert – hívtak meg. Kisebb kiállítások is színesítik a programot: a helyben elkészített munkák mellett több résztvevő magával hozta korábbi alkotásait. Emellett a betérők néhány egyszerűbb tárgyat maguk is elkészíthetnek. Ez utóbbi munkába hamarosan állami gondozott fiatalok egy csoportja is bekapcsolódik. 

A résztvevők egyik feladata a kisváros alapításának 600. évfordulóját köszöntő emlékjel megalkotása lesz. Ezzel kapcsolatban az egyesület művészeti vezetőjétől, Szügyi Lászlótól megtudtuk: ez hat kopjafával és három táblaképpel Csanádpalota hatszáz évét szimbolizálja majd, a közepén egy talapzaton álló sziklával. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy az alkotást Csanádpalota melyik közterületén állítják majd fel. A helyi római katolikus templom 250. évfordulója előtt tisztelegve ugyancsak elkészítenek egy haranglábat, amelyet az egykori temető helyén létrehozott Kelemen László Emlékparkban szeretnének felállítani.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában