Szegedi hírek

2023.09.28. 17:57

Jubileumot ünnepelt a Radnóti-gimnázium – Galéria

A Szegedi Nemzeti Színházban tartott műsorral emlékeztek meg csütörtökön a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium alapításának 125. évfordulójáról. Az ünnepségen, melynek műsorvezetője Ördög Nóra volt, az iskola diákjai mutatkoztak be produkcióikkal.

Timár Kriszta

Ünnepi műsorral emlékeztek meg a Radnóti-gimnázium alapításának 125. évfordulójáról. Fotó: Karnok Csaba

Immár 125 éve, hogy 1898-ban megalapították a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumot. Bár több nevet is viselt az elmúlt időszakban – Magyar Királyi Állami Főgimnáziumként indult és Klauzál Gábornak is hívták –, és volt, amikor még autószerelőket is képeztek az intézményben, folyamatosan működött, még a világháborúk sem tudták megakasztani a tanéveket. Természettudományos arculata a két világháború között alakult ki, innen már az 1920-as években is a diákok többsége az orvostudományi egyetemre ment.

Szeged legeredményesebb gimnáziumának születésnapja alkalmából csütörtökön gálaműsort rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban. Az ünnepségre meghívást kaptak mindazok, akik kapcsolatban állnak az intézménnyel. Az egyetem és az önkormányzat képviselői, a tankerületi igazgató, iskolavezetők, nyugdíjas kollégák és a végzős diákok is részt vettek az ünnepségen. A műsorvezető Gortva Tamás tanár úr mellett Ördög Nóra volt, aki egykor szintén radnótis diák volt.

Meghatódtam, amikor elgondolkodtam, mit köszönhetek az iskolának. Én 23 éve érettségiztem, a 100 éves jubileumi ünnepségnek szintén én voltam a házigazdája. Azt gondolom, ez indított el ezen a pályán 

– mesélte hazánk legsikeresebb női műsorvezetője.

A rendezvény kezdetén Nagy Anett igazgató mondott beszédet. Elsőként külön köszöntötte az iskola korábbi igazgatóját, Gál Bélát, aki 17 évig vezette az intézményt, majd mindazokat, akik elfogadták a meghívást. Köszönetet mondott a nevelőtestületnek is, akik továbbviszik a 125 éves hagyományt és összetartják a közösséget, illetve a szülőknek, akik támogatása nélkül nem működhetnének jól.

Az ünnepi műsort elsősorban az iskola tanulói, illetve olyan művészcsoportok adták, melyekben szerepelnek radnótis diákok. Volt tánc, zene, vers és balett is, illetve itt tartották meg a Radnóti Városi Szavalóverseny és az iskola műfordítási nyelvi pályázatának eredményhirdetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában