Szeged

2023.09.13. 21:07

Megfotózta az anyaság árnyoldalát - Galéria

Ötgyermekes szegedi édesanya fotóiból nyílt kiállítás szerdán az Agórában. Keller Annamária gyermekei árnyain keresztül mutatja meg, milyen nehézségek adódhatnak egy szülő életében.

Timár Kriszta

Árnyképeken örökítette meg az anyaság pillanatait Keller Annamária. Fotó: Karnok Csaba

Árnyanya címmel nyílt kiállítás szerdán délután a Szent-Györgyi Albert Agórában. Keller Annamária fotóival azokra a láthatatlan feladatokra hívja fel a figyelmet, amelyek a szülőség részei és észrevétlenül lefárasztják a mai édesanyákat.

Az első fotóm véletlenül született. A lányom duzzogva ébredt, és megláttam az árnyékát a falon. Azonnal lefotóztam, mert azt éreztem, hogy ez egy olyan téma, amivel kapcsolatosan van mondanivalóm

 – mesélte lapunknak Annamária. Az anyaság kihívásait ötgyermekes szülőként személyesen is megtapasztalta, de mint mondta, azt látja, a 21. századi szülők tipikus küzdelme, hogy rendszeresen lefáradnak és sokszor azt sem tudják, mitől. A témában végül két évig fotózott, ezekből válogatta ki azt a 22-t, melyeket kiállított. A képek ugyan színesek, összességében mégis kevés szín látható rajtuk, hiszen a főszerepben minden esetben az árnyak vannak. Ennek megfelelően nem is látszanak gyermekei arcai – egyetlen felvételt leszámítva. 

Egyébként ez nem zavarta őket, megszokták, hogy különös módon fotózok

 – mosolygott Keller Annamária, aki hangsúlyozta, a kiállításon őszinte képeket láthatnak az érdeklődők, egyik sem beállított kompozíció.

A tárlatot Both Gabi meseíró nyitotta meg. Mint fogalmazott, a képekből kiderül, hogy Annamária anyai napja mindig ragyog gyermekeire. 

Ezek felnagyított, kimerevített pillanatok az anyaság olyan küzdelmes pillanatairól, mint a pisis nadrág vagy a kibogozhatatlan haj 

– mondta.

A kiállítás az Agóra nyitvatartási idejében, ingyenesen látogatható október 25-ig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában