Szegedi hírek

2023.09.14. 19:29

Ősi hagyományokat megtartva kezdték a tanévet - Galéria

Szellemi és lelki fényt, erőt, kitartást kértek az egész éves munkához a Gál Ferenc Egyetem hallgatói és pedagógusai. Csütörtökön ünnepélyes tanévnyitót tartottak, amelyen Azbej Tristan államtitkár adott útravaló gondolatokat a fiataloknak.

Kiss Anna

Elkezdődött a tanév a Gál Ferenc Egyetemen is. Fotó: Gémes Sándor

Csütörtökön a dómban tartotta meg a központi Veni Sancte szentmiséjét és ünnepségét a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Egyeteme. A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatta be, aki arról beszélt a fiataloknak, hogy aki európai, magyar identitással rendelkezik, szükségszerűen keresztény, ezt jól mutatja a csütörtöki tanévnyitó is. Hozzátette, ősi hagyomány, hogy mióta keresztény egyetemek vannak Európában, az akadémiai évet ünnepi szentmisével kezdik meg. Hangsúlyozta, ilyenkor kérik a Szentlélek ajándékát, hogy biztosítson szellemi és lelki fényt, erőt, kitartást az egész éves munkához. A főpásztor emlékeztetett, szintén ősi hagyomány – amely kifejezetten a Gál Ferenc Egyetemre és annak jogelődjeire vonatkozik –, hogy szeptember 14-én, vagyis Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén indítják el a tanévet.

 

Az ünnepségen Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár beszédeben kitért arra, hogy ha visszamenne az időben húsz évet, akkor az egyetemi éveihez való magatartása kapcsán több tanácsot is megfogalmazna, ezek pedig a mostani hallgatóknak is útravaló lehet.

Ilyen tanács volt, hogy ismerjék fel az áldást, az ajándékot az egyetemi években. Azbej Tristan szerint a tudás megszerzésének a lehetősége is egy ajándék a magyarországi, az európai fiatalok számára, akiknek látniuk kell, hogy ez felbecsülhetetlen érték. Megjegyezte, munkája során nem egy olyan országban járt, ahol a napi megélhetés miatt már óvodás koruktól dolgozniuk kell a gyerekeknek, ezért nem tudnak tanulni. De járt olyan helyen is, ahol azért nem tanulhatnak a fiatalok, mert hitük miatt korlátozzák ebben őket.

Azt javasolta az államtitkár a hallgatóknak, ne feledkezzenek meg arról, hogy az egyetem az önállóság, az önmenedzselés iskolája is, vagyis tanuljanak meg prioritásokat felállítani, időbeosztást készíteni és célokat kitűzni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában