Helyi kultúra

2023.10.30. 17:00

A fenntarthatóság jegyében alkottak

Lelkes alkotómunka folyt hétfőn az alsóvárosi Tájházban. Mécsestartókat, asztali díszeket, nemezképeket készítettek a gyerekek Kulik Melinda muzeológus segítségével. Kedden folytatódik a kézműveskedés, a hétvégén pedig a kenderszövésben próbálhatják ki magukat a kicsik és nagyok.

Koós Kata

Mécsestartókat is készítettek a gyerekek üvegből, kenderanyaggal és termésekkel díszíthették. Fotó: Karnok Csaba

A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz csatlakozva Ökoságok címmel kínált kézműves programokat az alsóvárosi Napsugaras Tájház munkatársa, Kulik Melinda muzeológus a gyerekeknek az őszi szünetben. A műhelyben a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében készültek az évszakhoz illő alkotások. Tegnap a központi alapanyag az üveg volt.

Fotó: Karnok Csaba

 Készítettünk üvegből baglyokat, amelyeket különféle termésekkel tölthettek meg a gyerekek. Emellett mécsestartókat is csináltunk, amelyeknél az üveget kenderanyaggal vontuk be, és babbal, borsóval, kávészemekkel, kukoricával díszítettük. Ezután graffity spray-vel fújtam le üvegeket, amelyek kalapot kaptak, és madárijesztőnek dekorálhatták ki a gyerekek

 – részletezte a programot Kulik Melinda. Délután nemez- és kenderképek készültek, majd a gyerekek közösen készítettek egy ínycsiklandó almás lepényt.

Kedden őszi asztali díszeket és a bejárati ajtóra kopogtatót készíthetnek a kézműves nap résztvevői. Előbbi központi figurája egy tobozmanó, utóbbi pedig nádból és filc anyagból áll majd össze, gombával és bagollyal díszíthetik a koszorút.

Biztos vagyok abban, hogy tökös dekorációra is lesz igény, úgyhogy tökös mécsestartók készítésére is biztosítok lehetőséget

 – jegyezte meg Kulik Melinda, aki a tökös dekoráció kapcsán elmondta, hogy noha Szeged nem volt kimondottan töktermelő vidék, a szépirodalomban mégis több helyen találkozhatunk a vidékre vonatkozó, tökös hagyománnyal.

Fotó: Karnok Csaba

Tömörkény egyik novellájában vagy például Móra Ferenc Tápéi furfangosok című művében szerepel, hogy esznek kenyér pecsönyét, ami nem volt más, mint a sült tök. A tökfaragás inkább Luca napkor volt szokás. Kitették az ablakba, és beletettek egy gyertyát, ezzel űzték el a gonoszt, a sötétséget. Az volt ugyanis a leghosszabb éjszaka

 – mondta, majd egy Mindenszentekhez kapcsolódó, kimondottan helyi hiedelmet is megosztott lapunkkal.

 Mindenszentek napján nem volt szabad kiteregetni, mert úgy tartották, hogy akinek aznap elázik a ruhája, az meghal 

– közölte a muzeológus.

Szombaton ismét alkotóműhellyé alakul a tájház, ahová a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt várják 10 órától.

 Szombaton szövős programot kínálunk. Lehet majd karmantyún szőni, ami körszövésre jó, de lesz szádfa is, ami pedig a szalagszövés eszköze. A résztvevők készíthetnek övet, szalagot, sőt sünit vagy kesztyűbábot is

 – mondta Kulik Melinda.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában