Syl Mohai élete első, önálló koncertjét pénteken Szegeden adta

2023.10.28. 12:57

Még csak kamasz, de már díjat kapott az ifjú gitáros – Galéria

A Barta Tamás emlékplakett ifjúsági változatát kapta meg pénteken Syl Mohai Szegeden. A hódmezővásárhelyi diák még csak 15 éves, de már mestere a gitárnak. Hamarosan megjelenik első lemeze.

Koós Kata

Díjat kapott az ifjú gitáros.

Fotó: Karnok Csaba

Magabiztos és bravúrosan technikás zenészként mutatkozott be a No Milk Today pub közönségének Mohai Szilárd pénteken, élete első önálló, egész estés koncertjén. A mindössze 15 éves fiatalember, művésznevén Syl Mohai jól érzékelhetően lenyűgözte közönségét. Ahogy a mondás tartja, „nem esett messze az alma a fájától”. Édesapja ugyanis Mohai Tamás gitáros, énekes, dalszerző, édesanyja pedig Almási Enikő dzsessz-énekesnő. Ugyanakkor Syl Mohai hangsúlyozta, a génekkel továbbörökített tehetség önmagában nem elég a sikerhez.  

Tudást nem lehet örökölni, csak érzéket és ízlést. Rengeteget gyakoroltam, amióta az eszemet tudom, mindig zenélgettem otthon

 – mondta el lapunknak a hódmezővásárhelyi Németh László Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikos diákja, aki fiatal kora ellenére több környékbeli és budapesti, sőt londoni klubokban is színpadra lépett már. Három éve immár a Roy és Ádám zenekarból közismert Nagy Ádám tanítványaként fejleszti gitártudását. 

A családon belül maradjanak meg a családi dolgok. Ha biznisz, vállalkozás kerül a családba, az csak egy plusz feszültség. Ádám ráadásul nagyon jó, sokkal szélesebb és más palettán játszik, mint én 

– adta meg a választ Syl Mohai arra a kérdésre, hogy miért nem édesapját választotta tanárának. Négy hangszeren, zongorán, szaxofonon, dobon is játszik, de az igazi szerelem a gitár számára. Hamarosan megjelenik első Discover című saját lemeze, az est folyamán saját dalaiból is ízelítőt adott. 

A koncert nagy meglepetése volt, amikor a házigazda Pleskonics András, alias Dr. Rock bejelentette, hogy első ízben kiosztják a Barta Tamás emlékplakett ifjúsági változatát. A díjat alkotója, Józsa Gábor éremművész adta át az ifjú tehetségnek. 

Nagyon örülök a díjnak, hálás vagyok, egyáltalán nem számítottam rá 

– mondta Syl, akinek édesapja a közönség nagy derültségére fennhangon jegyezte meg, hogy fia hamarabb kapta meg a kitüntetést nála. Mohai Tamás ugyanis decemberben veszi majd át a Barta Tamás emlékplakettet. 

Lapunknak elmondta, nagyon büszke fiára, akiről már hároméves korában tudta, hogy nem mindennapi zenész lesz belőle. 

 Három éves volt, amikor édesanyjával, Enikővel kimentünk a konyhába. A fiunk a szobában püfölte a pianínót. Elkezdett játszani egy kétütemes riffet funkys lüktetéssel, és énekelt hozzá. A szöveg az volt, hogy fáradt vagyok, de mégis bulizok

 – osztotta meg az emléket Mohai Tamás. 

A koncerten olyan befutott zenészek csatlakoztak egy-egy szám erejéig Syl Mohaihoz, mint mestere, Nagy Ádám, az X-Faktorban országos hírnevet szerzett Tabatabai Nejad Flóra, valamint a doboknál Szegény István. Megható pillanatai voltak az estnek, amikor a fiatalember édesapjával  és édesanyjával zenélt együtt. 

Már nem úgy játszom vele, mint a fiammal, hanem mint egy zenésszel

 – közölte a büszke édesapa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában