Szegedi hírek

2023.10.18. 20:00

Szeged is helyet kapott a Kultúraalapú városfejlesztés című kötetben – Galéria

Hiánypótló könyvet írt Fekete Dávid és Morvay Szabolcs. Azt kutatták, hogy hazánkban és Kelet-Közép-Európában miként van jelen a kultúraalapú városfejlesztés és a kreatív ipar. Szegeden mutatták be kiadványukat szerdán.

Kiss Anna

Fekete Dávid és Morvay Szabolcs vármegyénk székhelyén is bemutatta könyvét. Fotó: Gémes Sándor

Egy várost több profil mentén is fejleszthetünk, az egyik ilyen irányvonal a kultúraalapú fejlesztés, amely valamennyi hazai városban jelen van, összefoglaló, jó példákat bemutató írás azonban még nem készült ezekről. Éppen ezért hiánypótló az a kötet, amelyet Fekete Dávid, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) győri képviseletének vezetője, egyetemi docens és Morvay Szabolcs egyetemi adjunktus készített el Kultúraalapú városfejlesztés címmel. Az írást szerdán Szegeden mutatták be az MCC helyi képzési központjában, így a jelenlévők megtudhatták, hogy a mű a kultúraalapú városfejlesztés hazai és kelet-közép-európai gyakorlatát foglalja össze, valamint bepillantást enged az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért folytatott térségi versenybe is.

A két szerző az eseményen elmondta, hogy 5-6 éve dolgoznak együtt, Szabolcs Dávid doktorandusz hallgatója volt, amikor választani kellett számára egy témát, ekkor döntöttek a kreatív ipar kutatása mellett, végül azonban nemcsak kutatást végeztek, hanem egy kötet is született a közösen feltárt információkból. Fekete Dávid szerint akkor jó egy kutatás, ha van egy jó cél, és az elméleti rész mellé egy nagyon erős gyakorlati rész is párosul. Elmondták, éppen ezért számos hazai jó gyakorlatot feltártak és be is mutattak a könyvben a kultúrára alapozott fejlesztések kapcsán.

A kiadványban nagy hangsúlyt kapott Győr, ahol komplett, kérdőívezéssel egybekötött kutatást végeztek, de például az olvasók arról is információt kapnak, hogy Pécsen miként zajlott 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa program, milyen sikerekkel, ellentmondásokkal és eredményekkel járt. De természetesen mind a 9 hazai projektről olvashatunk a műben, nem csak a pécsiről. Emellett a kreatív városokat is összehasonlították a könyvben, amelyben Szeged is helyet kapott. Kifejtették, hogy a kötet legfontosabb üzenete az, hogy a kultúrát, mint városfejlesztő erőt miként lehet használni.

A kötet és a kultúraalapú városfejlesztés kapcsán a szerzőkkel interjút is készítettünk, amelyet szombati lapszámunkban olvashatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában