Szegedi hírek

2023.11.14. 21:30

Béketelepig repült a malomkő

Kiss Anna

Béketelepen akkor is ragyog a nap, ha egyébként borús az idő. Fotó: Gémes Sándor

Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg? Nos, úgy tűnik ezt a malomkövet egészen Béketelepig repítették, itt állt meg végül a hatalmas kő. Lehet maga Toldi Miklós volt egykor ilyen jó erőben? Az biztos, hogy a környéken élők rendkívül kreatívak, a hatalmas szürkeségből látványosságot varázsoltak.

Amellett, hogy a kő minden arra járó arcára mosolyt csal, a város egyik jellemzőjét is kiválóan tükrözi, vagyis a napfényt, amely szinte minden nap több-kevesebb órára beragyogja életünk. Magyarország területét itt éri a legtöbb napsütés, évi 2050 és 2100 közé tehető a napsütéses órák száma, ezért nevezik Szegedet a „napfény városának”. Ezt egy korábbi, a Központi Statisztikai Hivatal által készített összefoglaló is jól mutatja, miszerint 2021-ben a napsütéses órák száma 2 ezer 588 volt Szegeden, amely 108 teljes napnak felel meg.

A városban élők egyébként büszkék is erre, nem véletlen, hogy egyre több helynek a nevében megjelenik a nap vagy a napfény. Ilyen például a Napfény Műterem, a Napfény Park, a Napfényfitness, a Napfényfürdő Aquapolis, vagy épp a Pulz utca sarkán álló Napsugaras Ház nevű közösségi központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában