Helyi kultúra

2023.11.04. 17:50

Makói emlékséta a gyásznapon - Galéria

A forradalom leverésének emléknapján, november 4-én csöndes emléksétát tartottak Makón az ’56-hoz köthető helyeket érintve, az emléktáblákat megkoszorúzva Halmágyi Pál történész vezetésével. Az emlékezők között ott volt a makói események egyik főszereplőjének, Institóris Ildikónak a lánya, Annau Mónika is.

Szabó Imre

A szerény megemlékezés nagy idők eseményeit idézte meg. Fotó: Nagy Szabolcs

November 4-e 2013 óta nemzeti gyásznap, a rendszerváltás előtt, 40 éven át azonban nem hogy megemlékezni, még beszélni sem volt szabad ’56-ról 

– mondta Halmágyi Pál történész, annak a makói sétának a vezetője, amely a városközpont ’56-hoz köthető helyeit érintette az emléknapon. A rendezvényen bő tucatnyian vettek részt, köztük a polgármester, Farkas Éva Erzsébet is. A résztvevők emléktáblákat is megkoszorúztak: a Forradalmi Ifjúsági Szövetségét (FISZ) a Korzó kaszinónál, Institóris Ildikóét a József Attila Gimnáziumnál és Fazekas Lajos akkori rendőrkapitányét a volt kapitányságnál. 

Halmágyi felidézte, Makóról a forradalom végnapjaiban két ízben is küldtek teherautókat élelmiszerekkel Budapestre. A második szállítmánnyal 16 fiatal is utazott, akik belekeveredtek a harcokba. Institóris Ildikó azért kapott emléktáblát, mert a Kossuth-szobornál tartott tüntetésen ő szavalta el a Nemzeti dalt – emiatt a bukás után derékba törték a karrierjét. Fazekas Lajosnak pedig azt köszönheti a város, hogy a forradalom idején semmilyen komolyabb atrocitás nem történt.

Az emlékséta résztvevői között ott volt Institóris Ildikó lánya, Annau Mónika is. Budapesten él, de ilyenkor hosszú évek óta mindig ellátogat Makóra a családjával együtt. Olykor több napot is eltöltenek itt. Mint elmondta, édesanyja emlékét sosem tagadták meg, büszkék rá. Bár részletesen nem beszéltek róla, otthon más történelemről volt szó, mint az iskolában, ezért mindig tisztában volt az igazsággal. 

Édesanyám élete végéig megmaradt bátor embernek, nem akart fátylat borítani a múltra. Megtiszteltetés és jó érzés, hogy a makóiak emlékeznek rá 

– mondta.

Institóris Ildikó a makói évek után Budapestre került, a nővére ugyanis ott lakott. 

Rajzoló lett a Geodéziai és Térképészeti Vállalatnál, és ott ismerkedett meg édesapámmal 

– mesélte Annau Mónika. Azt is elmondta, a rendszerváltást követően ő volt a Magyar Demokrata Fórum fővárosi elnöke. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában