Helyi kultúra

2023.11.02. 18:20

Pénteken még várják a Klímanócskák a faragott terménytököt

Tábori Szilvia

Segíts, hogy segíthessenek. Fotó: Klímanócskák/Szabadság téri Óvoda

A faragott tökök újrahasznosítására biztatnak a hódmezővásárhelyi Szabadság téri Óvoda Klímanócskái. Azok, akik kertjükben nem tudják komposztálni, november 3-án, pénteken leadhatják a faragott terménytököt intézményükben. Az óvodapedagógusokkal közösen a gyerekek minden évben a haszonállatoknak, kecskéknek adományozzák az így összegyűjtött mennyiséget. Ezúttal is az Aranyági kisfarmra továbbítják az adományokat. 
Mint azt Bozókiné Szabó Ildikó, a program vezetője elmondta: a nagyméretű narancssárga, úgynevezett dísztökök mérgező anyagokat tartalmaznak, ezért nem alkalmasak emberi, vagy állati fogyasztásra. De a terménytökből is csak festetlen, káros anyagoktól – például csillám vagy gyertya maradványoktól – mentes tököt lehet az állatoknak adni.

Nagyon fontos, hogy a helyi közösségek összefogjanak, gondoljunk bele, mennyi takarmánytök kerülhet a szemetesbe. Javaslom, hogy keressünk fel szakembert és kérdezzük meg, ha erdő vagy mező van a közelünkben, széttörhetjük-e és ott hagyhatjuk-e a vadon élő állatoknak

 – hangsúlyozta az óvodapedagógus. Hozzátette azt is: a díszítésre szánt, kifaragott tökök csupán egyötödét hasznosítják újra. A többi a hulladéklerakókban bomlik le, és metángázt termel, amely károsítja a környezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában