Helyi kultúra

2023.11.15. 11:29

Visszatért Makóra a Kossuth-festmény

Visszahozták a makói József Attila Múzeumba azt a nagy méretű Kossuth-festményt, amit majdnem pontosan egy éve vittek el restaurálni. A közönség a megújult alkotást januárban, a Magyar Kultúra Napján láthatja majd először.

Szabó Imre

Ilyen volt – ilyen lett. A makói Kossuth-festmény a restaurálás előtt és után. Fotó: József Attila Múzeum

Mint akkor beszámoltunk róla, a makói múzeum tavaly 2,5 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Petőfi-emlékévhez kapcsolódó pályázatán. A pénzt ahhoz kérték, hogy az intézmény gyűjteményében lévő, 1955-ből fennmaradt egész alakos Kossuth-festményt restaurálják. A kép az 1913-ban Hódmezővásárhelyen született Csikós Miklós alkotása. A festő a Magyar Iparművészeti Főiskola mellett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is oklevelet szerzett, ahol mesterei Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Varga Nándor Lajos és Berény Róbert voltak. Művészként és tanárként szülővárosában a Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődő festészetével az alföldi hagyományok átörökítésében, továbbvitelében vállalt jelentős szerepet. 

A makói múzeum birtokában lévő hatalmas méretű, 280-szor 180 centiméteres festményt az alkotó 1955-ben készítette el az akkori városvezetőség megrendelésére. A kép az elmúlt évtizedekben nagyon rossz állapotba került, ezért volt szükség a restaurálásra. A munkálatokat a makói születésű, most Felsőgödön élő Juhász István festőművész-restaurátor és felesége, Juhász-Boldizsár Dóra végezte el.  

Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól megtudtuk, a képet most keretezik, ebben a makói önkormányzat támogatja a múzeumot. A nagyközönség jövő januárban, a Magyar Kultúra Napján láthatja majd. Egyébként a makói városháza dísztermében is található egy nagy méretű Kossuth-festmény. Ez száz évvel korábban készült, mint a most restaurált mű. Az igazgató szerint érdekes lenne összehasonlítani a kettőt, ezért tervezik, hogy egyszer egymás mellett állítják ki a kettőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában