Helyi kultúra

2024.01.21. 14:55

A Holocaust borzalmai elevenedtek meg szombaton Szegeden - Galéria

Timár Kriszta

Hatalmas siker volt szombat este Szegeden A döntés című darab. Fotó: Török János

A kakasülőn és a pótszékeken is ültek a Szegedi Nemzeti Színházban tartott szombat esti előadáson: a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jótékonysági rendezvénye akkora sikernek bizonyult, hogy a jegyértékesítés napján, nagyjából 2 óra alatt elfogyott rá az összes jegy. Tenki Réka és Csányi Sándor vitte színpadra Eva Edith Eger A döntés című bestsellerjét, amely nem csupán a világhírű könyv miatt számíthatott kiemelt figyelemre, hanem azért is, mert a színész házaspár ebben a darabban játszott először közösen.

A ma már 93 éves magyar zsidó származású pszichológus visszaemlékezését a Holocaustra, amely során szüleit Mengele gázkamrába küldte, ő és nővére viszont túlélték a koncentrációs tábor borzalmait, a mintegy 700 néző síri csöndben nézte végig. Tenki Réka szinte monodrámaként vitte végig a történetet, amelybe Csányi Sándor csak időnként egy-egy mondatos szerepekkel ugrott be a szükséges karakterek szemléltetésével. A történet súlyát dramaturgiailag tovább erősítette, hogy mindössze egy pad és egy kivetítő szolgált díszletül – utóbbin festményként jelentek meg a helyszínek. 

Az előadásból a hatalmas érdeklődés ellenére nem véletlenül nem szerveztek másodikat is: sem fizikailag, sem pszichésen nem lehet ezt a történetet egy nap alatt kétszer eljátszani. A percekig tartó taps pedig egyértelműen jelezte, igazi különlegességet láthatott szombat este a szegedi közönség, jegyük megváltásával ráadásul még jótékony célokat is segítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában