Csongrád

2024.01.27. 14:00

Élővé tenné a múzeumot

A márciustól önállósuló Tari László Múzeum élére pályázatot írtak ki, és egyedüli pályázóként a már eddig is igazgatóhelyettesként, szakmai vezetőként dolgozó Gyöngyössy Orsolyát nevezték ki. Az új vezető újdonságokat tervez, a város igényeihez mérten.

Darók József

Eddigi tapasztalataira épít múzeumigazgatóként Gyöngyössy Orsolya. Fotó: Darók József

A Szegedi Tudományegyetemen filozófiatanár–etnográfus szakon végzett muzeológus 2019 óta volt a csongrádi intézmény szakmai vezetője. Öt évre kapta meg az igazgatói kinevezést Gyöngyössy Orsolya, aki lapunknak elmondta, a szakmai és vezetői pályázatában erre az öt évre elosztott célkitűzéseit írta le. Egy teljesen új munkatársi közösség alakult ki az elmúlt fél-egy esztendő során, ezért egy életrendet kell bevezetni, ennek függvényében fognak megvalósulni a beütemezett elképzelések.

A pályázatomban foglaltak a realitások talaján maradnak, megalapozott, megvalósítható terveket írtam le benne, a város igényeire szabva. Mindezt arra a tapasztalatra építettem, amelyet itt, a múzeumban 2019 óta megéltem, ami nem volt éppen könnyű időszak, ha a Covidra gondolunk, illetve most építjük az új állandó kiállításunkat 

–magyarázta az új igazgató.

Az állandó kiállítás egy intézmény életében nagyjából húszévente egyszer adatik meg, tehát ritka alkalom, kivételes lehetőség Gyöngyössy Orsolya számára. Március 1-jétől él a kinevezése, ám ettől függetlenül folytatja azt a munkát, amelyet szakmai vezetőként már eddig is tett az utóbbi időben, azaz kollégáival minden energiájukat az épülő tárlatra össz­pontosítják. 

Örülök, hogy megkaptam a bizalmat, megtiszteltetésnek érzem, hogy a képviselő-testület egyöntetűen megszavazta a személyemet a pozícióra. Ezt a feladatot a város iránti szolgálatnak tekintem, egy olyan területen, amely generációknak fogja meghatározni a viszonyát a múzeumhoz. Egy élő múzeumot szeretnék, ahová örömmel jönnek. Nagyon sok csongrádi és környéken élő gyerek első múzeumi élményét mi adjuk, ebben komoly lehetőséget látok

 – árulta el a vezető. Korosztályokra bontott múzeumpedagógiai programban és kínálatban gondolkodnak. A gyerekek szemléletformálását, az élményszerű oktatást szolgálják a Tari-múzeumban. Az újdonságok között említette Gyöngyössy Orsolya a nyári diáktáborok szervezését, illetve az idősebb generáció bevonását. Bőröndmúzeum jellegűen kitelepülnek idősotthonokba, az ott lakóknak a fiatalságukat idéző tárgyakat visznek magukkal, ez mentálhigiénés céllal, de kölcsönös haszonnal is jár.

 Az idősek számára lélekemelő, nosztalgikus programokat jelent, mi pedig potenciális interjúalanyokat, adatközlőket nyerünk 

– fejtette ki a vezető. 

Fontosnak tartja, hogy a múzeum infrastruktúrája is fejlődjön, új mosdóegységet alakítottak ki, így még inkább leszűkült a közösségi tér az épületben. Ezt a problémát azzal lehet áthidalni, hogy az udvaruk felé terjeszkednek: kertépítész szakemberrel újraterveztetve, színpaddal, napvitorlákkal egy kellemes helyszínt adhat tavaszi-nyári kulturális, tudományos programoknak. 

Országos szinten kiváló kapcsolati hálóval rendelkezik a gyűjtemény, erre alapozva szakmai előadók meghívását is tervezik, valamint egy beszélgetőkör elindítását, ami a néprajzot összeköti a filozófiával és a jelenkorral. 

Időszaki kiállításokból éven­te kettőt-hármat tervez, de időtartamukat megnövelik, bővebb „kifutást” adva azoknak, valamint a látogatók is kényelmesebb időt kapnak így a tárlatok felfedezésére – fogalmazta meg Gyöngyössy Orsolya. A kiállítások felét a múzeum saját anyagának bemutatása teszi ki, például textilkincsek, Kalmár Margit fotói. A csongrádiakat és a régióban élőket kedvezményes belépőárakkal szeretnék múzeumba járásra serkenteni.

 Nincs azonban helyhez kötve, kinek szólnak a kiállításaink. Mi turisztikai központ vagyunk, de mindenkinek épül a kiállítás, aki egy kicsit is nyitott a városunk történelme iránt

 – mondta a vezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában