Áldozata öltönyében állt oltár elé a sorozatgyilkos

2024.01.19. 17:24

Herczeg Sándor hamarosan megjelenő kötete Szentes hajdani bűnügyeit eleveníti fel

A tervek szerint áprilisban jelenik meg Herczeg Sándor író, újságíró, politológus negyedik kriminalisztikai témájú dokumentumkötete. Ezúttal Szentes és környéke 19. és 20. századi bűnesetei közül járta körül a legérdekesebbeket, legkegyetlenebbeket. A könyv címe A szerelmes sorozatgyilkos.

Kovács Erika

Herczeg Sándor olyan szentesi bűncselekmények után kutatott, amelyek nagyon elborzasztották a lakosságot. Fotó: Kovács Erika

Olyan régi, főként életellenes bűncselekmények nyomába eredetem, amelyek az 1800-as évek második, illetve az 1900-as évek első felében történtek. Olyan eseteket kutattam, amelyek akkoriban Szentes és környéke életét felbolydították, az akkor élőket nagyon megdöbbentették, elborzasztották. Ezeket a történeteket az elmúlt száz, vagy még annál is hosszabb idő alatt az emberek elfelejtették, hiszen akik akkor éltek, már mind elmentek közülünk

 – mondta Herczeg Sándor.

Nem lett szappan a testvérből

Régi újságokban kutakodtam, levéltárakban, anyakönyvekben is kerestem adatokat, hogy pontos információkkal lássam el az olvasókat. A korabeli újságokban előfordultak ugyanis névelírások, sőt, még hamis hírek is. Egy hajdani, az 1920-as években kitalált történetért például el is ítéltek egy újságírót, aki azzal vádolt meg egy szentesi hölgyet, hogy meggyilkolta a testvérét és szappant főzött belőle. Végül azonban kiderült, hogy egészen más történt – mondta a szerző. Megjegyezte, a gyilkosságok fő motivációja régen is ugyanaz volt, mint manapság, általában a haszonszerzés, szerelemféltés, vagy házasságon belüli erőszak.

A papot is a gyilkolással szerzett pénzből fizette ki

Herczeg Sándor az elkövetők utóéletének is utánajárt, hogyha nem ítélték halálra őket, akkor a szabadulásuk után miként folytatódott az életük.

Az egyik történet főszereplőjét napjainkban már sorozatgyilkosnak neveznénk, mert az 1800-as évek vége felé bizonyíthatóan 5 embert is megölt, de lehet, hogy még többet is. A szentesi férfit Gyömbér Pálnak hívták. Az egyik áldozata egy idős férfi volt, akinek a vak feleségét is megverte. A néni 4 hónap múlva halt meg, valószínűleg a sérülései miatt. Gyömbér Pál egy lelketlen figura volt. Az áldozatainak azért „kellett” meghalniuk, hogy pénzhez jusson. Azt hiszem, jól rávilágít a lelkivilágára, hogy az egyik gyilkossága zsákmánya a pénz mellett egy öltöny volt, amelyben másnap, Mindszenten házasodott meg és a papot is a gyilkolással szerzett pénzből fizette ki. Ebből a kapcsolatból egy gyermek is született. A feleség egyébként nem tudott a férje másik, aljas életéről. Fogalma nem volt, hogy miből szerezte a pénzt

 – mesélte a szerző. Hogy vele mi lett, az is kiderül a könyvből.

A zuglói nyilas pernek szentesi szála is volt

A kötet utolsó fejezete 1944-hez kapcsolódik, a végkifejlete azonban 1967-ben zajlott. Ez a zuglói nyilasper, amelynek – talán ezt kevesen ismerik – szentesi szála is volt – árulta el elöljáróban a szerző egy másik, ugyancsak a könyvben szereplő történet kapcsán.

Herczeg Sándornak ez lesz a negyedik kriminalisztikai témájú dokumentumkötete. Az Öt halott a vásárhelyi paplakban és az Irgalmatlanok című könyvben vásárhelyi eseteket, a Gyilkosság karácsonykor címűben pedig korabeli makói bűnügyeket mutatott be a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában