Helyi kultúra

2024.01.13. 21:03

Meghökkentő találkozás a Tokácsliban

Darók József

Archaikus és absztrakt jelenik meg Tari László képein. Fotó: Darók József

A művelődési központ Tokácsli Galériája csongrádi festővel indítja az évet. A Meghökkentő találkozás című tárlat Tari László színekben tobzódó, jellemzően nagy méretű képein az archaikus és a humorisztikus vonal kettőssége kiválóan kiegészíti egymást.

A csongrádi alkotó eredetileg pszichopedagógiai szakon szerzett végzettséget, ma már a nyugdíjas éveit tölti. Részben autodidakta módon, részben Somodi Ferenc rajztanár, Csák László képzőművész és Stéhlik Lajos festőművész irányítása mellett tanulta a festészetet. 1977-ben mutatkozott be képeivel a Csongrádi alkotó Pedagógusok tárlatán, azóta rendszeresen kiállít, és szinte az első alkalomtól részt vesz az alkotó pedagógusok régiós tárlatán Szentesen, ahol többször is díjazták pályamunkáit. 2006-ban a budapesti Esszencia kiállításon fődíjat nyert.

Festészeti témáimba szinte minden belefér, ami esztétikailag vagy érzelmileg megfog, ami mögött fellelhető valamiféle gondolatiság, vagy érzelmi attitűd. Alkotó felfogásomhoz Renoir gondolatai állnak a legközelebb, vagyis meg kell értenünk a szabálytalanságot a szabályosságban, és hogy a szemünk különb szabályozó, mint a körző

 – fogalmazott magáról és művészetéről Tari László.

Képeinek archaikus és számos más vonulatáról beszélt a kiállítást megnyitó Ujszászi Róbert muzeológus.  

Az archaikus vonzódása mellett van a festészetének egy látszólagosan naiv vonulata is, néhány festménye gyermekrajzokra emlékeztet, ám szánt szándékkal alkalmazza a mondanivaló erősítésére. Néhány alkotása utcaképet ábrázol Csongrádról, ezek olyanok, mintha gyorsvázlatok lennének, látszik azonban, hogy nagyon is megfestett képek. Meghökkentő találkozás címmel találunk egy művet a kisteremben, melyen egy megtermett bika bámul egy földön heverő Rubik-kocát, ez a kép a popkultúrával is rokonított, fanyar gegekre példa, amelyekből szintén sokat elhelyezett a festő az alkotásain

 – részletezte a muzeológus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában