Szegedi hírek

2024.02.17. 18:27

Bemutatkoztak a szegedi nemzetiségek az Agórában – Galéria

Táncház, színielőadás, és még bábelőadás is volt a Szegedi Nemzetiségek Napján, amit a Szent-Györgyi Albert Agórában rendeztek meg szombaton. Az esemény már több mint tíz éves, de a szervezők mindig tudnak újat mutatni.

Suki Zoltán

Nagy volt a sokadalom az Agórában. Fotó: Török János

A bolgár, a görög és a szerb nemzetiség tagjai kezdték el már több mint tíz éve a Szegedi Nemzetiségek Napja nevű rendezvénysorozatot, amit szombaton tartottunk a szegedi Agórában 

– mondta lapunknak a Szegedi Nemzetiségek Házának intézményvezetője. Karsai Attila hozzátette, hogy azóta már csatlakoztak a rendezvényhez az ukrán, és a német nemzetiség tagjai is, így elmondható, hogy a rendezvény reprezentálja Szeged kulturális sokszínűségét.

Szegeden egyébként összesen 11 nemzetiség van jelen, közülük tíz kötődik a Nemzetiségek Házához. A Nemzetiségek Napját úgy állították össze, hogy minden nemzetiség lehetőséget kapjon a bemutatkozásra. Gyerekeknek és felnőtteknek is kínáltak programokat. A gyerekeket egyebek mellett bábelőadással várták, de természetesen ők is felléptek.

A szerb, lengyel és görög nemzetiségi gyerekcsoportok zenés-táncos-mondókás műsorai után a Nikola a tengernél című bábelőadást láthatták, ami Bulgária tájaira kalauzolta el nézőit.

A gyerekek az előadás után kézműves foglalkozáson vehettek részt, ahol többek között bolgár Martenica karkötőt is készíthettek.

Karsai Attila azt is elmondta, hogy az esti táncházban a német, a bolgár, a görög és a szerb közösségek tagjai váltották egymást. A táncházakban a Klatschmoon Szegedi Német Nemzetiségi Néptánccsoport, a Balkán Táncegyüttes, a Bánát Szerb Néptáncegyüttes és az Eleftheria Tánccsoport táncosai is közreműködött, és a TRakija együttes zenélt.

A mostani táncháznak egyébként az volt a különlegessége, hogy a fellépők nem a színpadon voltak, hanem a közönség sorai között, hogy így is be tudják vonni a bátrabbakat a közös táncolásba.

A táncház előtt természetesen még számtalan kulturális program volt. A szlovák közösség képviseletében Agód Alíz énekelt. A Birlik Török-Magyar Kulturális Egyesülettől egy zenész trió lépett a színpadra, őket egy német tánccsoport követte, és bemutatkozott a Szegedi Görög Zenekar, és a lengyel közösség is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában