Szegedi hírek

2024.02.13. 08:00

Bu-showk űzik el a telet Deszken a hétvégén

Tamási Anna Éva

Deszk. Télkergető, tavaszt váró különleges programokat szerveznek Deszken e hét végén, február 17-én. A Bu-show kreatív fantázianévre keresztelt eseményt kilenceik alkalommal rendezik meg a településen. Ezúttal is színes, ingyenes programok várják a falu apraja-nagyját és más érdeklődőket egyaránt.

A télkergetés délelőtt egy hagyományos disznóvágással indul, majd délután kézműves foglalkozásokkal folytatódik a Faluházban, tudtuk meg Király László polgármestertől. 15 órától Dr. Felföldi László, az egyik legnevesebb hazai néprajzkutató gondoskodik a szellemi művelődésről: „farsangi szokások, farsangi alakoskodás” címmel tart szórakoztató, interaktív előadást szintén a Faluházban.

A kulináris élvezetek rajongói sem maradnak hoppon, fél öttől farsangi fánkokat lehet kóstolni a Tempfli téren forralt bor vagy tea kíséretében. Akinek a fánkja a legfinomabbnak találtatik, értékes nyereményekkel gazdagodik.

Öt órától ágyúdörgéssel űzik el a telet, majd érkeznek a deszki bu-showk.

– A busókat helyileg oldottuk meg: deszki vállalkozókat kerestem meg tavaly, akik nagyon nyitottak voltak, első szóra összeadtak 4-500 ezer forintot, amelyből öt teljes felszerelést tudtunk megvásárolni. A fejmaszkokat is magunk csináltuk, a mi táncosaink fognak beöltözni – mondta a polgármester.

Ezt követően a Bánát és a Juhász zenekar zenél, majd táncház várja az érdeklődőket a Bánát és a Tiszavirág Néptáncegyüttessel. Hat óra után téltemető hagyományként elégetik a kiszebábot, amelyet egyébként a helyi néptáncos lányok készítenek a nap folyamán – tudtuk meg Király Lászlótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában