Tündérszépek 2024

2024.03.19. 07:00

Csaknem 120 éve rendezték meg a Tündérszépek szépségverseny elődjét

A Tündérszépekhez hasonló versenyt – bármilyen meglepő – már több mint 100 évvel ezelőtt is rendeztek. A forma tehát már a 20. században is kedvelt volt: helyi lapok kutatták fel a legszebb hölgyeket, akiket aztán országosan ismertté tettek.

Timár Kriszta

Több mint 100 éves receptet követ a Tündérszépek: helyi lapok kutatják fel és mutatják be a legszebb hölgyeket. Illusztráció: fortepan/Kanyó Béla

A Tündérszépek egy olyan szépségverseny, amely során a vármegyei napilapokból bárki megismerheti fotókról a jelölteket. Részt venni benne tehát kifejezetten előnyös azoknak, akik ismertségre szeretnének szert tenni, vagy így szeretnék elindítani modellkarrierjüket. Ez természetesen elsősorban a modern kor médiaeszközeinek köszönhető. Bármilyen meglepő is azonban, hasonló versenyt ezek nélkül is lehetett szervezni már több mint 100 évvel ezelőtt is.

Bár akkor a sajtó nem állt ezek mellé, a kor eszközeivel így is rengeteg érdeklődőnek tudták megmutatni a hölgyeket. A fényképek alapján eldőlő verseny első ötletgazdája egy Phineas T. Barnum nevezetű cirkuszi mutatványos volt, aki az 1840-es években olyan mustrát akart szervezni, amelyre a nők egy-egy róluk készült fényképpel nevezhettek volna. Ezeket a múzeumban állította volna ki, a közönségre bízva a döntést egy szavazás formájában. Az első tíz helyezett olajportrékat kapott volna jutalmul, amelyek reprodukciói aztán egy francia kiadó által megjelentett képzőművészeti kötetben, A női szépség világkönyvében kaptak volna helyet.

Ez a terv egyébként végül nem valósult meg, néhány évtizeddel később azonban megszületett a mai Tündérszépek elődje. Az 1905-ös St. Louis-i kiállítás kapcsán ugyanis országszerte azt a feladatot kapták a sajtó képviselői, hogy kutassák fel városukban a legszebb hölgyet, aki aztán a kiállítás keretein belül megrendezett szépségversenyen indulhat. Szó szerint nehéz volt a dolga a zsűrinek, amelynek tagjai negyvenezer csodás fotó közül válogathattak. Gyakorlatilag mi is ezt tesszük most: a helyi lapok keresik az ország Tündérszépét. Ha te is szeretnél bemutatkozni a versenyen, nincs más dolgod, mint jelentkezni. Mi pedig ismertté teszünk az egész országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában