Fergeteges előadásra készül a bethlenes diákszínpad

2024.04.16. 10:30

15 percre visszatér Hamlet Vásárhelyre - GALÉRIA

Bosszúdráma 15 percben? A vásárhelyi Bethlen-gimnázium sajátos és hatásos előadásairól ismert, Simon Ferenc mesterpedagógus vezette diákszínpada ezúttal sem tréfál. Alig több mint negyedórás produkciójukba Hamlet minden hezitálását, tragédiáját belesűrítik.

Tábori Szilvia

„Kizökkent az idő, ó kárhozat. Hogy én születtem helyretolni azt.” Fotó: Tábori Szilvia

Hamlet két órányi színpadi hezitálását 15 és még néhány perc ráadásba sűríti új produkciójában a vásárhelyi Bethlen-gimnázium már eddig is rangos díjakat nyert diákszínpada. Tom Stoppard különleges, Arany János fordításában ismert szövegkönyve alapján dolgoznak, ezúttal is Simon Ferenc mesterpedagógus rendezésében. Az újfent sajátos humorú előadást hagyományosan először a Bethlen-esten láthatja a közönség, ezúttal április 25-én és 26-án, csütörtökön és pénteken a vásárhelyi művelődési központban.

A Hamlet kivételes dramaturgiai megoldásokkal mindössze 15-20 percre tömörített színpadi változata igazán hatásos, hiszen rövidítve is felkínálja a teljes világmodellt. Ettől igazán különleges

 – nyilatkozta lapunknak a társulat vezetője. Az úgynevezett egyfelvonásos pótmodern darabbal 1997-ben már színpadra lépett az akkori diáktársulat. Az emblematikus rendezői ötletek ezúttal is megjelennek majd a színpadon, de az új szereposztással, a dramaturgiai változtatásokkal egy egészen új előadás születik.

– A Shakespeare-i mű alapváza, Hamlet dilemmája lesz hangsúlyos, vagyis a dráma azon örökérvényű kérdése: mi értelme vajon a cselekvésnek. Tenni vagy nem tenni, lenni vagy nem lenni? Hamletnek meg kellene bosszulnia apja halálát, miközben nem nagyon hisz a cselekvésben. Fő feladatunk az, hogy – nem vetekedve a nagyszínpadi produkciókkal, mégis teljes komolysággal – rövidített teljességben megmutassuk a mindenkori hatalmi kiszolgáltatottság történetét. Megjelenítve azt a tragédiát, ahogyan Hamlet a teljes ellenőrzöttségből hasztalan keresi a szabadságot, a kiutat.

A Hamletet játszó Pletka Levente szerint eddigi szerepeihez képest ezúttal lényegesen nehezebb a feladata. Rendezője tanácsára elolvasta az eredeti Shakespeare művet, megnézte az 1997-es diákszínpadi előadást, majd próbálta megtalálni az általa megformált karakter személyiségének jellemzőit. Az már a próbák alatt derült ki számára, milyen nagyszerű lehetőség megtalálni magában a szerep megformálásához, egyúttal a felszabadult játékhoz szükséges eszközöket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában