Helyi kultúra

2024.04.29. 12:45

A trolibuszt ünnepelték Szegeden

Suki Zoltán

Mindenki a csodájára járt az öreg trolinak. Fotó: Gémes Sándor

A szegedi trolibusz 45. születésnapja alkalmából szervezett egy sor programot a Szegedi Közlekedési Kft. Összesen 15 napon át mutatták be a városban közlekedő korabeli és mai járművek egy-egy típusát. Hétfőn pedig a feldíszített 876-os és 706-os pályaszámú járművek is elindultak, az 5-ös és 6-os vonalon nosztalgia járatok közlekedtek. 

Fotó: Gémes Sándor

Hétfőn délelőtt tíz órakor pedig az újszegedi gyermekkórháztól indult el a 9-153-as pályaszámú ZiU-9 típusú jármű. A nosztalgia járművön érvényesítették a Troli45 emlékjegyet, majd a ZiU trolibusz visszaútján utasokat is szállítva az ünnepélyes átadó eredeti helyszínén, a Széchenyi téren, a városháza elé hajtott. 

Fotó: Gémes Sándor

Az első vidéki trolibuszjárat Szegeden indult 1979. április 29-én. A Szegedi Közlekedési Kft. honlapján leírta, hogy az 5-ös trolibuszjárat a tíz évvel korábban megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán haladt. Kilenc ZiU-9-es típusú szovjet gyártmányú jármű érkezett a városba, ezek kezdetben a Bartók tér és a gyermekkórház között közlekedtek, csúcsidőben 5, azon kívül pedig 10 percenként. Ezt követően öt év alatt épült ki a szegedi trolihálózat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában