Szegedi hírek

2024.04.11. 17:42

Ismét lesz SZIN tehetségkutató

Csaknem két évtized után ismét bemutatkozhatnak a szárnyukat bontogató zenekarok a Szegedi Ifjúsági Napokon. A SZIN tehetségkutató idei újraélesztését Kolonics Erika jelentette be a HAng-szín-pódium beszélgetésen a Rock Klubban.

Koós Kata

A Szeged Városi Rock Klub és a HANGTÉR által szervezett  Hang-szín-pódium című zenei-kulturális sorozatban Szeged könnyűzenei helyzetét vitatta meg Kolonics Erika, a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezője, Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda vezetője, Bajusz Attila koncertszervező, zenész és Vadász János, a Városi Rock Klub vezetője nemrég. A beszélgetést Bene Zoltán József Attila-díjas író moderálta. 

A szegedi könnyűzenei élet szervezői ültek egy asztalhoz. Fotó: Révész Zsolt
A szegedi könnyűzenei élet szervezői ültek egy asztalhoz. Fotó: Révész Zsolt 

Olyan fontos témák merültek föl, mint az igényes zenei tehetségkutatók hiányának problémája. A beszélgetés résztvevői közül többen elmondták, hogy noha akadnak még tehetségkutatónak nevezett műsorok feltörekvő zenészek számára, ám azok többnyire a kereskedelmi tévécsatornákon futnak és igen kevéssé alkalmasak a tehetségek megtalálásra és gondozására. Nosztalgiázva emlékeztek vissza azokra az időkre, amikor még temérdek egyetemi és egyetemen kívüli zenekar működött Szegeden, amelyek nagy része nem feldolgozásokat, hanem saját zenét játszott.

Megállapították, hogy napjainkban jóval kevesebb zenekar működik a városban, mint évtizedekkel ezelőtt, és küldetési, a közlési vágyuk sem hasonlít az elődökéhez. A beszélgetés résztvevői mégis arra jutottak, hogy nem temethetjük az élő könnyűzenét a városban. Már csak azért sem, mert Kolonics Erika bejelentette, hogy az idén, közel két évtized múltán újra lesz SZIN tehetségkutató. 

– Lehetnek olyan felfedezésre váró tehetségek, szólisták és zenekarok, akik egy kis istápolással fellendíthetik Szeged könnyűzenei életét, s akár országos hírnévre is szert tehetnek a Tisza partjáról indulva, mint egykor az East, a Nyers vagy éppen a HoneyBeast – mondta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában