Szegedi egyetemi hírek

2024.04.16. 19:12

Karikó Katalin adta át díjaikat a fiataloknak - GALÉRIA

Kéttucatnyi fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy kezet rázzon Karikó Katalinnal kedden. A Nobel-díjas kutatóbiológus adta át az egyetemi hallgatói alkotói pályázatok és a középiskolai ötletverseny nyerteseinek díjait. Volt hallgató, aki díjának átvételekor a kézfogás mellé autogramot is kért.

Koós Kata

Sok fiatalnak életre szóló élményt jelentett a kézfogás a Nobel-díjas kutatóbiológussal. Fotó: Karnok Csaba

Karikó Katalin szegedi látogatásának idejére időzítették a Szegedi Tudományegyetem hallgatóknak és középiskolásoknak kiírt alkotói pályázatainak, valamint a Scup Egyesület tudománykommunikációs vetélkedőjének eredményhirdetését. A győztes fiatalok a Nobel-díjas kutatóbiológustól vehették át díjaikat.

Az SZTE nappali tagozatos hallgatóknak kiírt vers-, plakát- és videópályázatára 47 pályamű érkezett be. A pályázatok témája a szegedi kötődésű Nobel-díjasok bemutatása volt. Az eredményeket Géczi János zsűrielnök, író, művelődéstörténész összegezte, aki elmondta, egy évfolyamba járt Karikó Katalinnal. Felidézte, hogy annak idején a természettudományi kar hallgatóinak, így Karikó Katalinnak is természetes volt a kultúra sok változatának megtapasztalása, értve ezalatt az irodalmi folyóiratokat, a koncerteket, a filmeket. Majd emlékeztette a megjelenteket a hatvanas évek egyik kutatási eredményére, amely szerint maximum féltucatnyi kézfogással a Földön bárki bármely másik emberrel kapcsolatba kerülhet.

Azok a pályázók, akik átveszik elismerésüket, díjazásuk mellé mást is kapnak. Nem öt vagy hat ember révén jutnak el nyolcmilliárd embertársuk egyikéhez. Korunk meghatározó tudósával, magával Karikó Katalinnal foghatnak kezet 

– hangsúlyozta a zsűrielnök. 

A hallgatói alkotói pályázatok 12 díjazottja rázhatott kezet a Nobel-díjas tudóssal, az SZTE Junior Akadémia által középiskolásoknak kiírt TikTok videópályázat további 3 nyertese szintén kezet foghatott Karikó Katalinnal, valamint a SCUP Egyesület tudománykommunikációs pályázatának további 9 fiatal győztese is ebben a megtiszteltetésben részesült. 

A díjazottak közül Szabó-Mravik Szabolcs, az SZTE történelem-média szakos hallgatója díjának átvételekor rögvest megragadta az alkalmat, hogy dedikáltassa is Karikó Katalinnal oklevelét. A Nobel-díjas biokémikus kedves mosollyal teljesítette kérését.

A harmadik helyezést elért Szabó-Mravik Szabolcs lapunknak elmondta, hogy háromperces animációs videójában Karikó Katalin életútját dolgozta fel, kisfilmje végén Szent-Györgyi Albert is feltűnik. Legfőképpen szerénysége és a tudomány iránti alázata miatt példakép számára Karikó Katalin. Azt is elmondta, hogy az aláírást nagy becsben fogja tartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában