Helyi kultúra

2024.05.13. 08:30

Csongrádot is kitüntetik a szentesi vándorgyűlésen

Rangos esemény érkezik Szentesre május közepén. Ezúttal a Tóth József Színház ad otthont az 1979-ben alakult Magyar Népművelők Egyesülete vándorgyűlésének. A szakmai konferencián mások mellett Csongrád városa is rangos elismerést kap.

Tábori Szilvia

Fotó: Kuklis István / Illusztráció

Az 1979-ben alakult Magyar Népművelők Egyesülete az idén, május 14-től 16-ig 40. alkalommal rendezi meg a Népművelők Vándorgyűlését, a közművelődés országos hálózatának legnagyobb szakmai konferenciáját. Ezúttal Szentesen tartják a rangos eseményt a Tóth József Színház és a Szentesi Művelődési Központ közös szervezésében. 

Az elmúlt 40 évben az egyesület mindig törekedett arra, hogy a közművelődési szakma aktuális problémáira keresse a válaszokat. Olyan ismereteket, tájékozódási pontokat nyújtson a résztvevőknek, amely a mindennapi munkájukban is segítségükre lehet. Nincs ez másként most sem. Az idén a közkulturális ellátás jövőbeli perspektíváit tekinti át a konferencia az egyes szakmai területek országos civil szervezeteinek bevonásával. Így vendége lesz az összejövetelnek a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Pulszky Társaság, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége és a Magyar Művelődési Társaság. Ezek a független szakmai civil szervezetek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat egy-egy előadással a szentesi rendezvényen.

A plenáris előadások mellett olyan programokon is részt lehet venni, amelyek a mindennapi közművelődési szakmai gyakorlat helyi jó példáit mutatják be. Ezen kívül az aktuális feladatellátási kérdésekről szóló műhelymunkákba lehet bekapcsolódni. De lesz szó egyebek mellett a nonprofit vállalkozási alapon működő művelődési intézmények gazdálkodási tapasztalatairól, a kistelepülési feladatellátás mindennapjairól, illetve a közművelődést, könyvtárat és múzeumot egyaránt működtető intézmények munkaszervezéséről.

A három napos rendezvény kiemelt napján adják át az egyesület által alapított kitüntetéseket: az „Önkormányzatok a Közművelődésért” díjat, illetve az Egyesületi Emlékérmet. Az idén az önkormányzati elismerést Ballószög Község Önkormányzata, Csongrád városa és Budapest Terézváros önkormányzata kapták. Az egyesületi emlékérem kitüntetettjei pedig Mátyás Zoltán, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ igazgatója és Urbán Szilvia, a KMO Művelődési Központ munkatársa.

A rendezvény sikeréhez mindenképpen nagyban hozzájárul Szentes városának vendégszeretete. Erről a megnyitó alkalmával a város polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc is biztosítja majd a résztvevő több mint százötven közművelődési szakembert.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában