Szegedi hírek

2024.05.12. 07:40

Néptáncosoké lett az Agóra a hétvégére – Galéria

Ötven csoport, több száz gyermek részvételével kezdődött el még pénteken délután a 32. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden. A rendezvény a Szent-Györgyi Albert Agórában volt, ahol egymásnak adták a színpadot az ország, sőt Európa különböző részeiről érkező táncegyüttesek.

Suki Zoltán

Több mint 30 éves a rendezvény. Fotó: Török János

1991-ben volt az első Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál, amit korábban áprilisban rendeztünk, de már májusban tarjuk, mert ez az időpont alkalmasabb a táncegyütteseknek is

 – mondta lapunknak a négynapos rendezvényről a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra vezetője.

Orbán Hédi hozzátette, hogy most ötven együttes érkezett, akik 58 koreográfiát mutatnak be. Hat bemutató előadás volt, és az 59 koreográfiából a szakmai zsűri véleménye alapján választották ki azt a 15-öt, amelyikkel a gálaműsorban is felléphetnek a csoportok.

Orbán Hédi azt is elmondta, hogy Szekszárdról és Jászberényből is érkeztek csoportok, ahogy a Vajdaságból és Romániából is.

A fesztivált több mint három évtizede azzal a szándékkal hívták életre, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a kisebb Csongrád megyei néptánccsoportoknak. A rendezvény azonban néhány év után jelentősen bővült, ma már az ország minden részéből és a határon túlról is érkeznek Szegedre fellépők színvonalas produkcióikkal.

A zsűri tagjai: Lukácsné Haránt Eszter néptáncpedagógus, koreográfus, a kecskeméti Hírös Néptáncegyüttes vezető-helyettese, Maródi Attila néptáncpedagógus, koreográfus, a miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely művészeti vezetője, és Vastag Richárd néptáncpedagógus, koreográfus, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökségi tagja.

Orbán Hédi azt is elmondta, hogy a rendezvény az idő múlásával egyre elismertebb lett, vagyis nem véletlen, hogy már a határon túlra is elért a híre. Bár hozzátette azt is, hogy a néptáncosoknak egyre nehezebb forrásokhoz jutniuk, így fordulhatott elő, hogy például a korábban különbusszal érkező vásárhelyiek, most a tramtrainnel jöttek a megmérettetésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában