Helyi sport

2011.01.15. 19:57

Lassú tűzön: Magyarország-Norvégia 26-23

Norrköping - A magyar férfi kézilabda-válogatott bravúros, 26–23-as győzelmet aratott a norvég csapat felett a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati, második fordulójában.

Delmagyar.hu

Magyarország-Norvégia 26-23 (14-16)
22. férfi kézilabda-világbajnokság, Svédország, Norrköping
B. csoport, 2. forduló. Vezette: Geipel, Helbig (németek).

Magyarország: Fazekas – Iváncsik T. 5, Mocsai 1, Lékai, Gál, Ilyés 5, Iváncsik G. 5 (2). Csere: Mikler (kapus), Schuch, Katzirz 1, Zubai 3, Császár 5 (3), Nagy K. 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Norvégia: Erevik – Björnsen 1, Mamelund 2, Lund 1, Myrhol 6, Kjelling 7, Tvedten 6 (3). Csere: Ege (kapus), Rambo, Hansen, Samdalh, Starand. Szövetségi kapitány: [namelink name="Robert Hedin"].

Kiállítások: 4, illetve 8 perc.
Hétméteresek: 7/5, illetve 3/3.

A célkitűzés, vagyis a hét közé jutás szempontjából fontos volt, hogy a Mocsai-csapat most legyőzze a szintén veszélyes, Eb-hetedik norvégokat. A lelátón döntő többségben norvég szurkolók tomboltak, ők örömmel látták a kedvencek 5–0-s kezdeti rohamát, valamint Erevik kapus három bravúrját.

Bravúrgyőzelem: Magyarország-Norvégia 26-23. Fotó: MTI (galéria)


Négy és fél perc után [namelink name="Mocsai Lajos"] kénytelen volt időt kérni. Az első magyar gól – 0–6-nál – a 8. percben született Ilyés révén, előtte még Mocsai büntetőt rontott, a kapuban pedig Fazekast Mikler váltotta. Sikerült 7–4-re, majd 8–6-ra feljönni (14. perc), ekkor azonban Schuchot kiállították.

Bravúrgyőzelem: Magyarország-Norvégia 26-23. Fotó: MTI (galéria)


A két Iváncsik, Gergő és Tamás, valamint Ilyés magára talált, és vezérletükkel a csapat tartani tudta a lépést. A 20. percben már csak 11–10-re vezettek a norvégok, de ebben a kritikus szakaszban Katzirzot kiküldték a bírók. Az emberhátrányból jól jött ki a magyar sereg, még úgy is, hogy Iváncsik G. büntetőből szétforgácsolta a kapufát, öccse pedig - aki egyenlíthetett volna - ziccert hibázott. A kapufa segített a magyaroknak is, de az egyenlítés nem jött össze.

Bravúrgyőzelem: Magyarország-Norvégia 26-23. Fotó: MTI (galéria)


A szünet után kétszer is emberelőnybe került a Mocsai-együttes – egyszer kettős emberelőnybe is –, ám ekkor a bírók a norvégok pártján álltak, és nem sikerült gólt dobni. Ettől felpörögött az északi gárda, és elhúzott 20–16-ra. Több poszton is cserélt a kapitány, az irányító Császár új színt vitt a játékba, Mikler pedig fantasztikusan teljesített a kapuban.

Bravúrgyőzelem: Magyarország-Norvégia 26-23. Fotó: MTI (galéria)

A 48. percen Császár büntetőjével 21–21 lett, a norvégok pedig időt kértek. Zubai befordulásával először vezetett a magyar válogatott, aztán a beállós megint eredményes volt. Fokozatosan fáradtak a skandinávok, 12 percig nem lőttek gólt, ebben Miklernek is óriási szerepe volt. A hajrát is jobban bírták a magyarok, és megnyerték az ütközetet, ráadásul még a tervezett csere, [namelink name="Perez Carlos"] is bevetésre vár a később esedékes fontos mérkőzésekre.

Vasárnap szünnap, majd jönnek a csoport gyengébb együttesei, a brazil és a japán, valamint az osztrák válogatott.

Bravúrgyőzelem: Magyarország-Norvégia 26-23. Fotó: MTI (galéria)


Mocsai Lajos: „Ez a csapat igazi diadala volt, drámai, nagy csatában nyertünk. A közel azonos képességű válogatottak mérkőzésén az első 10–15 perc nem mindig meghatározó, ezért nem estünk kétségbe, hogy a norvégok nagy iramban kezdtek, és elhúztak 6–0-ra. Aztán a saját csapdájukba estek, és már nem bírták az iramot tartani. Folyamatosan feljavult a támadójáték, a cserék, a fiatalok egyre bátrabban vállalták fel a lövéseket, betöréseket. A védelem is összeállt, ez is példaértékű volt. Mikler fantasztikusan védett, tartást adott a többieknek. Pénteken még fáradtak voltunk Izland ellen, most is voltak hibáink, éppen ezért nem kell túlértékelni egyik meccset sem."

Online tudósításunkat itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában