Helyi sport

2013.04.25. 20:52

Sokoldalúság kiváló alapokkal

Domaszék - Sorozatunkban Csongrád megyei utánpótlásbázisokat mutatunk be. Ezúttal a tavalyig Szegedi Ju-jitsu Egyesület néven ismert, immár Feketeszéli Egyesületként működő klub következik.

Mádi József

A Szegedi Ju-jitsu Egyesület 1992-ben alakult, majd tavaly nevet és telephelyet is változtatott: Feketeszéli Egyesületként immár Domaszékre van bejegyezve.

– Cselgáncsot tanultam az idősebb Szabics Imrétől. Aztán 1983-ban Szegeden bemutatózott a ma már 9. danos nagymester, [namelink name="Kelemen István"]. Mondanom sem kell, megtetszett, amit csinált, és mivel az egyik tanítványa, [namelink name="Czeglédi Nándor"] Hódmezővásárhelyre költözött, hozzá jártunk a ju-jitsu alapjait elsajátítani. Fekete övre 1990-ben vizsgáztam le, miközben versenyszerűen űztem a kick-boxot, amelyben voltam kétszer magyar bajnok, valamint 1993-ban vb-ötödik is – mesélt [namelink name="Rusz Alajos"], az egyesület elnöke, edzője.

Feketeszéli harcosok: Rusz Alajos és a ju-jitsus tanítványok. Fotó: DM/DV

Feketeszéli harcosok: Rusz Alajos és a ju-jitsus tanítványok. Fotó: DM/DV
A szakember elmondta, a klub 1992-es alapításakor száz fölötti volt a létszám, csak felnőtt harcos 60 volt az SZVSE-pályán, miközben a gyerekekkel három edző foglalkozott. Ma a két korcsoportban 30-40 fő látogatja az edzéseket.

– A fiatalok nem akarnak mozogni, éppen ezért dicséret jár azoknak a szülőknek, akik fontosnak tartják a gyerekek sportolását. Megjegyzem, nem olcsó a rendszeres mozgás. A ju-jitsu a harcművészetek őse, a japán szamurájok kiképzésére használták, akiknek puszta kézzel is meg kellett védeniük magukat. Nincs versenyrendszerünk, viszont ütünk, dobunk, rúgunk, földharcot és önvédelmet is tanulunk. Sokoldalúak vagyunk, de nem olyan jók, mint a specialisták, viszont kiváló alapokat adunk minden más sportághoz. Éppen ezért járunk el kempózni, grappling- és kick-box-versenyekre is. Ha valaki valamelyik szakágban tehetséges, annak szívesen javaslom, hogy folytassa más sportágban, sőt örülök, ha sikeres versenyző lesz – vélte Rusz Alajos.

A klubvezető-tréner még hozzátette, heti háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken edzenek a szegedi Gutenberg utca 25. szám alatti Rogers Gimnázium tornatermében. Előbb 16.30-tól a gyerekek, aztán 18 órától a felnőttek – így váltják egymást a korosztályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában