Helyi sport

2015.01.01. 20:44

2014 tizenkét pillanata

Nemzetközi kupasikerek, világbajnoki és hazai bajnoki címek, egyéni elismerések kísérték 2014-et Csongrád megye sportéletében. Íme az elmúlt esztendő összefoglalása havonként egy-egy fontos eseménnyel!

Mádi József

Nem unatkoztunk 2014-ben sem, volt olyan hónap, amikor csak kapkodtuk a fejünket, annyi kiváló eredménye született a Csongrád megyei sportolók jóvoltából. Az eltelt év tizenkét pillanata beszédes és érdekes – legalább ilyen legyen 2015 is!

Január
Az újszegedi teke- és bowlingcentrum 12. alkalommal adott otthont a nemzetközi egyéni férfi teke világranglista-versenynek a BB Mentor-kupáért. A tornát a Szegedi TE versenyzője, [namelink name="Kiss Norbert"] harmadszor nyerte meg, miközben az elődöntőben további két csapattársa, Szél Tibor és Karsai László is szerepelt.

A tavalyi döntősök. Két szegedi, Szél (balról) és Kiss N. csatáját utóbbi nyerte. Fotó: Karnok Csaba

A tavalyi döntősök. Két szegedi, Szél (balról) és Kiss N. csatáját utóbbi nyerte. Fotó: Karnok Csaba
Február
A téli dobóbajnokságon aratott diszkoszvetősikere után az akkor még a szegedi Titán TC színeiben versenyző [namelink name="Márton Anita"] súlylökésben is győzött a 40. fedett pályás atlétikai országos bajnokságon. A budapesti Syma csarnokban rendezett ob-n az atléta – aki az új évben Békéscsabára igazolt – kifejezetten jónak mondható, 17,76 méteres dobással nyerte meg az aranyérmet, majd augusztusban a svájci Zürichben lebonyolított Európa-bajnokságon magyar csúcsot elérve (19,04 méter) bronzérmet szerzett.

Március
Ismét a Szegedi TE férficsapata: a hónap utolsó napjaiban a Tisza-partiak történetük harmadik Bajnokok Ligája-elsőségét szerezték meg a németországi Starubingban, és megvédték a címüket is – ilyenre mindössze egyetlen együttes volt eddig képes, ez pedig a szlovák Podbrezova volt éppen a szegediek duplázása előtt.

Április
A Hungerit-Szentes női vízilabdásainak bajnoki címig vezető menetelése ebben a hónapban kezdődött, majd a következőben ért véget. Az alapszakasz elsője, az Eger ellen söpört a szentesi együttes (3:0), majd a döntőben a Dunaújváros elleni diadal következett (3:1) – mindezt a negyedik helyről indulva.

Május
Arany hónap, aranymeccsekkel – a MOL-Pick Szeged a németországi Berlinben elhódította a férfi kézilabda EHF-kupát. A Final Four első meccsén a házigazda Füchse Berlint (24–22), majd a fináléban a francia Montpellier-t verte (29–28) a szegedi alakulat.

Június
Ritkaság, de ebben a hónapban két szegedi (érdekeltségű) labdarúgócsapat is osztályt váltott: a Tisza Volán, amely immár SZEOL SC néven szerepel, a megyei I. osztály megnyerésével került az NB III mezőnyébe, míg a Szeged 2011-Grosics Akadémia gyulai központtal az NB III Közép csoportjának másodikjaként jutott az NB II-be.

Július
A szegedi Maty-ér adott otthont a kajakosok és kenusok ifjúsági és U23-as világbajnokságának, amelyen az EDF DÉMÁSZ-Szegedből [namelink name="Birkás Balázs"] (K2 200 méter) egy, [namelink name="Kárász Anna"] (K1 500 és 200 méter) két aranyérmet gyűjtött be.

Augusztus
Kárász Anna ott folytatta a felnőttek között, ahol az U23-asoknál abbahagyta: a 23 éves szegedi kajakos ugyanis Szeged után a moszkvai világbajnokságon is két aranyérmet nyert, ezúttal K2 200 és K4 500 méteren.

Vadkerti Attila és az EHF-kupa. Több ezren ünnepeltek együtt a trófeát megnyerő MOL-Pick Szeged együttesével. Fotó: Schmidt Andrea

Vadkerti Attila és az EHF-kupa. Több ezren ünnepeltek együtt a trófeát megnyerő MOL-Pick Szeged együttesével. Fotó: Schmidt Andrea
Szeptember
Hat év után ismét világbajnoki címet szereztek a szegedi X-Treme Tánciskola versenyzői: a németországi Bochumban rendezett eseményen az úgynevezett battle (párbaj) fiúcsapat végzett az élen.

Október
A nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának utolsó, hongkongi állomásán a világbajnokot megelőzve győzött [namelink name="Olasz Anna"], a Haász SZUE szegedi versenyzője. 42 indulót 28 fokos víz, hőség és igen nagy hullámok várták. Gellért Gábor tanítványa már öt kilométernél az élre állt, és végül a világbajnok brazil Poliana Okimotóval küzdött meg az aranyéremért.

November
Új szezon, régi-új sorozat: a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az EHF-kupa megnyerése után a Bajnokok Ligájában folytatta a menetelését. Ebből a szempontból ez a hónap igen mozgalmas volt, hiszen a csapat nyert Dunkerque-ben, Kijevben és hazai pályán a francia Dunkerque ellen is, miközben a bajnokságban megverte itthon a Csurgót és a Komlót, míg győzött Cegléden és Mezőkövesden.

December
A Szegedi Lelkesedés AK súlyemelője, [namelink name="Nagy Péter"] aranyéremmel zárta az évet: a thaiföldi Csiangmajban a +105 kilogrammos súlycsoport összetett kategóriájában végzett az élen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában