Helyi sport

2015.01.04. 17:47

BMX-krossz: Rióba készül Bujáki Bence

A 2016-os riói olimpiára készül a hódmezővásárhelyi Bujáki Bence. A 21 éves sportolóval nem sokat lehet találkozni szülővárosában, mivel már két éve Franciaországban él, a BMX Compiegne Clairoix csapatának tagja. Jelenleg sérüléssel küzd, de a célja egyértelmű: starthoz állni Rióban.

Antal Sándor

– Van rá esély, hogy ott legyek Rióban, de addig még sok idő van, és a sérüléseket is el kell kerülnöm – kezdte a beszélgetést a vásárhelyi BMX-krosszos, Bujáki Bence, aki jelenleg térdproblémákkal küszködik: ínszalaggyulladása van. A gyógyszeres kezelések nem hatottak, ezért miután visszatér Franciaországba, útja egyenesen egy rehabilitációs központba vezet. Bujáki két éve a francia BMX Compiegne Clairoix versenyzője.

– Még 2012 telén töltöttem el három hetet a klubnál, edzőtáborban, majd szintén abban az évben, szeptemberben költöztem ki. A két év alatt rengeteget fejlődtem, nagyot léptem előre – véli az azóta már profi kerékpáros. Hatévesen a vásárhelyi stadionban található BMX-krossz-pályán járt először, akkor lett rabja a sportágnak, első egyesülete is a Hód-Kerékpár SE volt. Most a magyar licenc miatt a francia együttes mellett a Veszprémi Spartacus SE tagja.

Mindent megtesz, hogy jövőre magyar színekben szerepeljen az olimpián.

Mindent megtesz, hogy jövőre magyar színekben szerepeljen az olimpián. Fotó: DM
– Az idei szezonra már megkezdődött az alapozás. Kicsit le vagyok maradva, de ez még behozható. Úgy gondolom, hogy a márciusi rajton még nem, de áprilisra, májusra már ott leszek a többiek között – mondta. A fiatal sportoló erre az évre 18-20 versenyt tervezett. Ha minden jól alakul, szinte az egész világot bejárja, hiszen Angliában, Svédországban, Argentínában és az USA-ban is rajthoz állhat majd.

– Szponzorokra mindig szükség van, főként a nagyobb túrák alkalmával. Egy-egy amerikai út 700-800 ezer forintra rúg – fogalmazott a sportoló, aki a Párizstól 40 kilométerre található, 40 ezer fős Compiegne városban él.
– Eleinte angolul, de ma már franciául kommunikálok edzőmmel, csapattársaimmal. Napi két edzésen veszek részt, illetve gyerekekkel is foglalkozom, BMX-edzéseket tartok nekik – mesélte el egy napját. Családjával ritkán találkozik, az ünnepekre jár haza, de van, amikor meglátogatják őt.

A hódmezővásárhelyi sportoló Franciaországban él és edz. Fotók: DM

A hódmezővásárhelyi sportoló Franciaországban él és edz. Fotó: DM
Az olimpiai kvalifikációs időszak közepén járnak, ami jövő tavasszal zárul majd. A közel ezer versenyző közül a legjobb 32 között kell végeznie, ha startolni akar az ötkarikás játékokon. A 2008-as pekingi olimpián debütáló BMX-krossz számban a férfiak mezőnyében Radasics Vilmos a 31. helyen zárt, míg a nőknél a vásárhelyi Hódi Anikó 15. lett. Négy évvel később, Londonban nem volt magyar résztvevője a számnak, most Rio előtt Bujáki Bencének megvan rá az esélye. A vásárhelyi fiú többszörös országos bajnok, Eb-bronzérmes, míg világkupán a negyeddöntőbe jutott. Mindezek mellett 2013-ban és 2014-ben is a Magyar Kerékpáros Szövetségnél az év sportolója lett.

Címkék#bmx

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában