Helyi sport

2016.02.02. 09:36

Gyorskorcsolya: közel volt a vb-érem is

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület 17 esztendős tehetsége, Jászapáti Petra bravúrt hajtott végre a junior rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon. A szófiai eseményen csak a 16 közé jutás volt a cél, ehhez képest majdnem érmet szerzett, 1000 méteren pedig a legjobb európai versenyző lett.

Papós Tamás

A nyolcba kerülni már óriási bravúr, hiszen tele a mezőny koreai, kínai és kanadai klasszisjelöltekkel – így állt hozzá [namelink name="Jászapáti Petra"] és edzője, [namelink name="Szabó Krisztán"] is a junior-világbajnokságnak. A Szófiába indulás előtt az A döntős szereplésre nem is gondoltak, de a Szegedi Korcsolyázó Egyesület válogatottjának ez is összejött.


– Nagyon meglepett, főleg az előzmények tükrében, hiszen a kedvenc számom, az 1500 méteres verseny nagyon rosszul sikerült, majd 500 méteren peches voltam, de az élet visszaadta, amit a sors elvett – kezdte a beszámolót a 17 esztendős Petra. Arra célzott, hogy az 500 méteres elődöntőben továbbjutó helyen korcsolyázott, de ekkor az előtte álló holland rivális elmozdított egy bóját, amitől a szegedi tehetség elesett.


– Nagyon el voltam keseredve, vigasztalni kellett, hiszen nagy meglepetés küszöbén voltam, de az 1000 méteres elődöntőben fordítva történt minden. Az említett holland lány esett ki, én pedig továbbjutottam, ami teljesen váratlanul ért – mesélte a már idősebbek között is induló gyorskorcsolyázó, hiszen a jövő felnőtt női válogatottját rá és egy kortársára, Bácskai Sárára építik, így már felnőttvilágversenyeken is indulnak, amit a szófiai junior-vb-n tudtak kamatoztatni.


Jöhetett az 1000 méteres világbajnoki A döntő, ahol csak ázsiai ellenfelei voltak, így már biztos volt: a szám legjobb európai indulója lesz. Petra jól tartotta magát, de az utolsó két körben nem tudott beleszólni a versenybe, ugyanis egy előzési kísérletnél megbillent és a palánknak csúszott. Ezzel negyedikként zár, ami fantasztikus eredmény, ráadásul összesítettben a harmadik legjobb európaiként a hetedik pozíciót szerezte meg, hiszen az 500 méteres B döntőben egy hatodik helyet is szerzett.


– Peches vb volt, de így is nagyon büszkék lehetünk az eredményre. A szezon java pedig még hátravan, hiszen a drezdai világkupa után jön az ifjúsági olimpia Norvégiában, majd Petra a felnőtt-világbajnokságon is lehetőséget kap a bizonyításra – részletezte a további programot Szabó Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában