Helyi sport

2016.04.03. 10:01

Jászapáti Petra máris olimpiai formában

Elképesztő szezont zártak hazánk rövidpályás gyorskorcsolyázói, köztük a szegedi Jászapáti Petra is, aki berobbant a világelitbe. Edzője, Szabó Krisztián szerint ha most lenne a téli olimpia, tanítványa idén is kijutott volna, az ötkarikás játékok magyar éremesélyét pedig reálisnak tartja. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület trénere elárulta: gerincsérvvel bajlódó olimpikonjuk, Lajtos Szandra komoly döntés előtt áll.

Papós Tamás

A magunk mögött hagyott szezonban olyan fordulatszámra pörgött a magyar rövidpályás gyorskorcsolya, hogy sportkedvelő legyen a talpán, aki nem kapkodta a fejét. Néhány hónapja a legtöbben azt sem tudták, hogy ki az a [namelink name="Liu Shaolin Sándor"], ha pedig egy járókelőnek azt mondtuk volna, hogy a 2018-as téli olimpián éremesélyesek leszünk a sportágban, kinevetett volna.


Aztán jöttek a világesemények sikerei, amelyek közül természetesen mi Jászapáti Petra érmeire vagyunk a legbüszkébbek. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület tehetsége A döntős volt a junior-világbajnokságon, egyéniben bronz-, váltóban ezüstmedált szerzett a világkupán, a dobogó második fokára pedig az ifjúsági olimpián kétszer is felállhatott.


– Már korábban is komoly munkát végzett, de ez a tél volt az, amikor nála és válogatott-társainál is ez igazán feltűnő lett – mondta [namelink name="Szabó Krisztián"], a szegedi klub trénere. – Petra esetében egyébként a korosztályos vb-döntőt tartom a legnagyobb eredménynek, hiszen abban a 80 fős mezőnyben már a legjobb 32 és a 16 közé jutás is komoly megterhelés és menetelés, míg az ifjúsági olimpia érdemi része csak ekkor kezdődik. Ráadásul mindkét számban finalista lehetett volna, egy elmozduló bója akadályozta meg ebben.


Az utánpótlás-válogatott trénereként is dolgozó szakembertől részben elszakadt a tanítványa, hiszen a világelitben maradáshoz Jászapáti Petrának Budapesten kell készülnie, ahol Európa egyik legmodernebb pályáján edzhet. Teszi ezt a válogatottkerettel, így Szabó Krisztián is tart neki edzéseket, ezen felül hetente többször egyeztetnek a felkészülésről, a szakmai program kialakításában is részt vesz a szegedi mester. A munka pedig beérni látszik.


– Aki a 2018-as olimpia előtt a világkupák összetett rangsorában az első 20-24 versenyző között ott lesz, annak gyakorlatilag biztos az indulása az ötkarikás játékokon. Petra már most hozta ezt az olimpiai formát, a legjobb húsz között rendszeresen ott volt, érmet is szerzett. Sőt, a női váltóval is ilyen helyzetben van, hiszen a legjobb nyolc jut majd ki az olimpiára, ebben a szezonban kilencedikek lettek, és még sokat fejlődhetnek a fiatalok – vázolta fel a komoly esélyeket Szabó Krisztián.


 A sikerek mellett más oka is volt annak, hogy Jászapátin kívül szegedi gyorskorcsolyázókról nem lehetett hallani.

– Olimpikonunk, [namelink name="Lajtos Szandra"] gerincsérve miatt kihagyta a teljes szezont, helyette nekem segített a szegedi edzői munkában. Neki hamarosan döntenie kell, hogy akar-e és tud-e tovább válogatott szinten versenyezni. [namelink name="Kónya Zsófia"] szintén nem indult a viadalokon, viszont ő végig edzett. Versenyszünetet kért, fel akart töltődni és koncentrálni pszichológiai tanulmányaira. Remélem, hogy tavasszal újult erővel tér vissza.

Decemberben sokan nem értették [namelink name="Kósa Lajos"] kijelentésének okát, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke ugyanis leszögezte: a 2018-as pjongcsangi téli olimpián az éremszerzés az elvárás a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól. Felmerül a kérdés: ez reális?


– Igen, de inkább a férfiaknál, és ott is több faktora van ennek, például a szerencse is. A világelitben egy tucat olyan versenyző van, akiből olimpiai bajnok lehet. Szerencsére magyar is van köztük, de már az éremért is sokat kell dolgozni. Ehhez minden feltétel adott Budapesten, a télen sikereket halmozó generáció az első, amely kiskorától kezdve komolyan űzi a sportágat, a szakmai és anyagi háttér is biztosított – reagált Szabó Krisztián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában