Helyi sport

2016.10.04. 11:56

Előnyben a Maty-éri olimpiai központ: maradna a kajak-kenu Szegeden

Egyelőre nem tudni, vajon elköltözik-e a Maty-érről az evezés és a kajak-kenu is, ha Budapest 2024-es olimpiai pályázata sikeres lesz, és ha felépül a Csepel-sziget északi végénél az új pálya. A fővárosi közgyűlés javaslata az evezősversenyekre vonatkozik, egy nyilatkozat viszont mindkét sportágat említi.

Mádi József

„...A másik lényeges változás az lenne, hogy a szegedi evezős- és kajak-kenu pályát felhozzuk Budapestre, mert ott olyan sok földmunkára lenne szükség, hogy többe kerülne a leves, mint a hús. Így viszont Csepelen, a Kopaszi-gátnál egy olyan, nemzetközi szintű evezőspálya épülhetne, amely hosszú távon szolgálhatná a magyar sportot."

Nem az és nem ott

Az európai sportnapon a 2024-es olimpiai pályázat kapcsán, Róma visszalépése után nyilatkozta mindezt az MTI-nek [namelink name="Schmitt Pál"], a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, aki voltaképpen a fővárosi közgyűlés múlt heti, helyszínváltoztatási javaslatát ismertette. Igaz, abban az szerepel, hogy az evezősversenyek lennének Szeged helyett az olimpiai park területén, a dokumentációban a kajak-kenuról szó sincs. Ráadásul nem is a Kopaszi-gát a helyszín, hanem a Soroksári-Duna-ág Csepel-szigeti vége – itt lenne a tervezett olimpiai park.

Szeged tökéletes

A Szeged melletti Maty-ér nagyon sok és emlékezetes kajakos, kenus, valamint evezősversenynek adott otthont – emlékezzünk a rendszeres világkupákra, az Európa- és világbajnokságokra, az országos bajnokságokra. Tény, hogy az evezősöknek talán egy kicsit szűkebb a területük, nincs meg a megfelelő szélesség a nyolc pályához, amelyből hatot használnak, de hogy az új pálya megépítése olcsóbb lenne, mint a Maty-ér kiszélesítése, ezt nehezen tudjuk elképzelni.


– Szeged tökéletesen alkalmas a kajakos, kenus versenyek lebonyolítására, és a szövetségen belüli fejlesztési tervek is arról szólnak, hogyan lehetne az olimpiai pályázat győzelme esetén még összkomfortosabbá tenni az edzőtábori lehetőségeket – vélte [namelink name="Petrovics Kálmán"], az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója, a Magyar Kajak-kenu Szövetség egyik alelnöke. – Így azt gondolom, ha 2024, olimpia és Budapest, akkor a kajakos, kenus eseményeknek a Maty-ér ad otthont. Lenne kajak-kenu Budapesten, az olimpiai parkban, de az a szlalomszakágat érintené.


Valljuk be, ha rendszeres nézői voltunk a riói olimpia kajakos, kenus és evezősversenyeinek, illetve ismerjük a Maty-ér adottságait, hamar eldönthetjük, utóbbi már most alkalmas lenne olimpiai helyszínnek, sőt még jobb színvonalat is biztosítana brazil társánál, ahol például az állandó áramlás hol előre-, hol hátravitte a bójákat.

Úttörő szerep

A legvalószínűbb verzió tehát az lehet, hogy az evezősök és a szlalomkajakosok, -kenusok Budapesten, a gyorsasági kajakosok és kenusok pedig a Maty-éren versenyezhetnek. Ez viszont egyedi megoldás, és mivel Tokióban is egy helyszínen lesznek az evezős- és a kajak-kenus események, a magyar rendezés úttörő lehet Budapesttel és Szegeddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában