Helyi sport

2016.10.15. 11:37

Újra felépíti magát Kárász

Most már higgadtan tud beszélni arról, mi is történt vele az olimpia előtt, de a riói játékok rá vonatkozó eseményeit nem nézte Kárász Anna, az EDF DÉMÁSZ-Szeged világbajnok kajakosa. A kiválóság túl van egy vállműtéten, és négy évben gondolkodik.

Mádi József

Ami vele történt, nyugodtan nevezhetjük igazságtalanságnak. [namelink name="Kárász Anna"] (25), az EDF DÉMÁSZ-Szeged kétszeres világbajnok kajakosa teljesítette a 2016- os válogatási elveket, mégsem került be az olimpiai négyesbe, így lemaradt a riói játékokról és egy biztos aranyéremről.


– Az egész, amely az ötkarikás játékok előtt történt velem, nehezen feldolgozható: ahogy bekerültem, aztán kiderült, be se kerültem az olimpiai négyesbe, a tartalékszerep mind olyan dolog volt, amelyet megélni nem volt egyszerű – mondta Kárász.


– Az olimpia kajakos, kenus versenyeiből csak pont azt a futamot láttam, amikor [namelink name="Kozák Danuta"] egyesben szerepelt, amúgy nem néztem, hogy ne fájdítsam a szívemet. És amikor most lemegyek a Maty-érre, még mindig nincsenek meg azok az érzések, amelyek korábban. Tudom, elmúlik, de nehéz túltenni magam rajta. Ám előre kell nézni, tovább kell lépni, és megtalálni az utamat. Egyszer már sikerült egyesben a vb-indulás, így még többször kell bizonyítanom, hogy ne legyen kérdés, visznek-e a versenyekre. Egy ideje nem beszéltem erről senkivel, volt, hogy nem is akartam szóba hozni. Talán azért is tudok most higgadtan nyilatkozni, mert olyan dolgokra figyelhettem, amelyekre élsportolóként nem volt időm.


Kárász a jövőért egy nagyon fontos lépést már megtett.


– Sokat szenvedtem a vállammal, és ugyan a válogatási elveket teljesítettem, de rosszabbul ment a kajakozás, mint 2015-ben – vélte Kárász. – Négy-öt orvos véleményét is kikértem, miután eldöntöttem, megműttetem a vállam. Hatodik hete zajlik a rehabilitáció, és ott tartok, ahol kell. Lehet, hogy a következő évem is rámegy, de a világbajnoki címek birtokában már inkább olimpiai ciklusban, négy, és nem egy évben gondolkodom. Ha 2017 nem lesz csúcs, akkor is tudom, hogy 2020-ra kell felépítenem magam.

[namelink name="

Kovács László"] tanítványa így most a rehabilitációs idő- szakot éli meg.


– A jövő héttel elméletileg futhatok, de amíg a váll és az ízület nem stabilizálódik, addig előjöhetnek fájdalmak – nyilatkozta Kárász. – Kardioedzéseket, így spinninget és szobabiciklizést, valamint törzserősítést csinálhatok, a karerősítés viszont januárig nem lehetséges. Három-négy hónap a teljes gyógyulás, de megvan a türelem, hiszen ahogy mondtam, a bizonyítási vágy most négy évre vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában