Helyi sport

2017.08.08. 12:42

Szombaton búcsúzik Usain Bolt, aki kilenc évig ült a trónon

Szombaton késő este a 4×100-as jamaicai váltó tagjaként utoljára versenyez Usain Bolt. A világ egyik legismertebb sportolója befejezi sikeres atlétikai pályafutását.

Süli Róbert

Amit ő tudott, azt eddig a világon senki sem. A jamaicai Usain Bolt 2008. május 3-án lett ismert a sportbarátok számára, innentől kezdve indult el fényes pályafutása. Mindent megnyert, amit meg lehetett. Nyolcszoros olimpiai bajnok – csak azért nem kilenc, mert egyik társa doppingvétsége miatt elvették az egyik váltóaranyát –, tizenegyszeres világbajnok, és ennek a számát még szombaton este Londonban gyarapíthatja. Jön az utolsó nagy futás, a 4×100 méteres váltó tagjaként utoljára húz magára szöges cipőt.


Nem sikerült egyéniben, 100 méteren aranyéremmel búcsúznia, csak a harmadik lett. A londoni vb közönsége viszont vastapssal köszöntötte őt, amikor a dobogóra lépett. A világ atlétikájának egyik legnagyobb alakját ünnepelte. A győztes Justin Gatlin csak szórványos tapsot kapott.

Usain Bolt jellegzetes ünnepe az egyik győzelme után, és utolsó egyéni vb-döntője. Fotók: mti

Usain Bolt jellegzetes ünnepe az egyik győzelme után, és utolsó egyéni vb-döntője. Fotó: MTI

Bolt jött, és tarolt. A világnak nincs olyan pontja, ahol ne ismerték volna. Győzelmei után védjegyévé vált az ünneplés, amit mindig bemutatott. A nagy kérdés persze, hogy lesz-e olyan atléta, aki megdönti a 100 méteren és 200 méteren felállított világcsúcsát. Mindkettőt 2009- ben Berlinben érte el. A rövidebb távon 9,58 másodperc, míg a hosszabb távon 19,19 másodperc a világrekord. Hihetetlen idők. 

Egy biztos, hogy a 30 éves atléta nagy űrt hagy majd maga után. Ő volt maga az atlétika: igazi egyéniség, remek ember, kiváló sportoló. Ezért szerették.


Egy relikviával Magyarország is rendelkezik. Salgótarjánban üzemel a cipőmúzeum, ahová éppen az elmúlt héten érkezett meg a Bolt által dedikált relikvia, amely a gyűjtemény legnagyobb kincse.

A jamaicai világsztár még egyszer cipőt húz, szombat este Londonban a vébén utoljára láthatja a világ versenyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában