Helyi sport

2021.06.17. 16:33

Az első orosz pontok

1–0-s orosz győzelemmel zárult a labdarúgó-Európa-bajnokság B csoportjában megrendezett Finnország–Oroszország találkozó, amelyen Alekszej Mirancsuk szemfüles találata döntött.

Munkatársunktól

Szentpétervár, 2021. június 16. Gól nélkül maradtak. A második félidőben nagy nyomás alá helyezte ellenfelét Finnország, ám Pukkiék (10) nem tudtak betalálni. Fotó: MTI/AP/Reuters/Anton Vaganov

Forrás: MTI/AP/Reuters/Anton Vaganov

Fotó: Anton Vaganov

A részben hazai rendezésű, nem szokványos lebonyolítású labdarúgó-Európa-bajnokság egyik különlegességét láthattuk a szerdai napon, ugyanis Finnország papíron ugyan pályaválasztóként várhatta az Oroszország elleni mérkőzését, ám a találkozót Szentpéterváron játszották, így gyakorlatilag Sztanyiszlav Csercseszov csapata élvezhette a hazai pálya előnyét a B csoport 2. fordulójában. A finnek ugyan egy lesgóllal indították a találkozót, de végül Alekszej Mirancsuk bizonyult nyerőembernek, aki egy ravasz, technikailag remekül kivitelezett lövéssel szerezte meg az orosz válogatott első pontjait, 1–0-ra nyert a szbornaja.Nem telt el négy perc a találkozóból, amikor a történetük első Európa-bajnokságán részt vevő finnek örülhettek vezetésnek.

Boldogságuk azonban hamar szertefoszlott, hiszen a találat visszanézése után kiderült:

Pohjanpalo hiába fejelt remekül Szafonov hálójába, ha hajszálnyival is, de lesen volt, így érvénytelenítették a gólt.

A csapatok közül Mirancsukék játszottak kezdeményezőbben, mezőnyfölényt alakítottak ki, de a finnek falát áttörni nem sikerült, Dzjuba kapufáján kívül számottevő nagy helyzetig nem jutott el Oroszország. A félidő vége előtt Alekszej Mirancsuk váratlan szituációban gondolt egyet, kifordította a belsőjét, és a tizenhatoson belül eleresztett lövése védhetetlenül landolt a Bayer Leverkusen kapusának, Hrádeckynek a hálójában.

A lélektanilag nem éppen szerencsés időpontban kapott gól után a második félidőben komoly nyomás alá helyezték ellenfelüket a finnek, ám végül találatig nem sikerült eljutniuk, így Golovinék is feliratkoztak a pontszerző együttesek névsorára. Finnország és Belgium mellett már az orosz válogatott is három egységgel áll a B jelű kvartettben, győzelmével pedig lépést tett a továbbjutás felé is.

Finnország 0 (0)

Oroszország 1 (1)

B csoport, Szentpétervár, Gazprom Aréna, 34 067 néző.

Vezette: Makkelie (holland).

Finnország: Hrádecky – Toivio (F. Jensen, 85.), Arajuuri, O’Shaughnessy – Raitala (Soiri, 75.), Schüller (Kauko, 67.), Lod, Kamara, Uronen – Pukki (Lappalainen, 75.), Pohjanpalo.

Szövetségi kapitány: Markku Kanerva.

Oroszország: Szafonov – Mário Fernandes (Karavajev, 26.), Gyivejev, Dzsikija, Kuzjajev – Zobnyin, Barinov, Ozdojev (Zsemaletgyinov, 61.) – Alekszej Mirancsuk (Muhin, 85.), Dzjuba (Szobolev, 85.), Golovin. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov.

Gólszerző: Alekszej Mirancsuk (45+2.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában