Kottából nem lehet

2022.06.09. 12:31

Arany- után bronzérem került a Gorillák nyakába

XV-ös rögbiben megnyert történelmi bajnoki címe után az olimpiai szakág országos döntőjében is jól szerepelt a Fit World Gorillák csapata, amely bronzérmes lett. Nehezen álltak át az aranyérem után a hetesrögbire, de a klub első bronzérme így is összejött a sportágban.

Becsei Dávid

A bronzérmes csapat Budapesten. FOTÓ: FIT WORLD GORILLÁK RC

Gyorsaság és improvizáció. Erre a kettőre épül a hetesrögbi, míg a XV-ös, amelyben május utolsó előtti hétvégéjén történelme során először magyar bajnok lett a Fit World Gorillák, a kockázatmentes játékról szól. 

A hetesrögbire azt szokás mondani, csak mosolyogva le­­het játszani, nem szabad görcsölve, kottából. Fejben ész­­nél kell lenni, de tudni kell váratlanokat húzni. Na most ez különösen azért volt nehéz, mert a XV-ös ennek teljesen az ellentéte, amit egész évben sulykoltunk a játékosoknak – jegyezte meg lapunknak a Gorillák csapatvezetője, Debreczeny Dénes. 

A szegediek a Budapest Rögbi Centrumban legyőzték a DEAC-ot és a Tárnokot, majd a későbbi győztes Esztergomi Vitézektől szenvedtek vereséget az elődöntőben. A bronzmérkőzést 12–7-re viszont megnyerte Fit World a Fehérvárral szemben. 

Nehezen lendültünk be­­le a játékba, sajnos két hét alatt nem sikerült átállnunk a XV-ösről a hetesrögbire. Ideális esetben erre nagyjából hat hétre van szükség, de a válogatott felkészülése miatt erre most nem adódott lehetőség. Már az első mérkőzésen éreztük, ez nem a mi napunk lesz, valamint a sorsolás alapján az elődöntőben a két hete legyőzött esztergomiak jöttek velünk szembe – emlékezett vissza. 

A szegediek nem a szép, sok­­passzos és rengeteg irányváltással járó rögbit játszották, hanem a biztonságra törekedtek. Labdatartás kevés improvizálással, pont amit a XV-ösben megszoktak. Debreczeny Dénes úgy fogalmazott, egy éven át sulykolt játékelemeket nem lehet két hét alatt kitörölni a sportolókból. 

A bronzmeccs már rendben volt, a nap végére belejöttünk a játékba és a mi forgatókönyvünk érvényesült. Mindenki azt várta, hogy a XV-ös után a hetest is megnyerjük, de ez még az esztergomiaknak sem ment korábban csak egyszer. Olimpiai szakág, ide már top atléták szükségesek – magyarázta Debreczeny. 

Bajnoki címük után a szegediek arra készülnek, hogy a bosnyák, szerb, osztrák és szlovák aranyérmes részvételével megrendezzék a XV-ös szakág „Bajnokok Ligáját” a fővárosban. Ehhez már csak az európai szövetség bólintására van szükség, amely néhány napon belül megérkezhet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában