A történelem és a sport találkozása

2022.07.18. 18:10

Családias körben ápolják a nemzeti értékeket a dorozsmai íjászok

Három generációt ölel fel a Dorozsmai Íjászok Baráti Köre SE, amelynek tagjait a sportág iránti szeretet köti össze. Családias hangulatban, a szabadban kínálnak kikapcsolódási, sportolási lehetőséget, miközben nemzeti értékünket ápolják. Szunyogh Mihállyal, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Kiss Anna

Szunyogh Mihály szerint a sportág szeretete igazi összekötő kapocs. Fotó: Török János

Baráti kört terveztek létrehozni, végül a nagy érdeklődés miatt egyesületet alapítottak a dorozsmai íjászok, akik hivatalosan 2015 óta működtetik a Dorozsmai Íjászok Baráti Köre SE-t, hogy ápolják a nemzeti értékeket és hagyományokat, fejlesszék és népszerűsítsék az íjászatot mint sportot. Éppen ezért nem a versenyzés a fő profiljuk, hanem az, hogy családias hangulatban, a szabadban szórakozzanak, sportoljanak. 

Szunyogh Mi­hály, az egyesület elnöke lapunknak arról beszélt, hogy jelenleg negyven tagjuk van, ez három generációt jelent, hiszen a 7 évestől egészen a 60 év feletti korosztályig vannak az egyesületben, akik partnerként tekintenek egymásra, hiszen az íjászat szeretete összeköti őket. 

Ahhoz, hogy közénk tartozhasson valaki, el kell végeznie egy íjásztanfolyamot, éppen ezért már az indulásunkkor szerveztünk egy képzést, amelyen több mint tizenöten vettek részt. Azóta minden évben tartunk tanfolyamot, amelyen bárki megszerezheti az alapfokú íjászismereteket. Ez nagyon fontos, hiszen az emberi élet kioltására alkalmas eszközt használunk, óvatosan kell vele bánni, éppen ezért a tanfolyam végén vizsgát is tartunk – avatott be a részletekbe. 

Egy hete két országos bajnokság is zajlott Kiskundorozsmán.  Fotó: Gémes Sándor

Az íj is a lélek tükre

Az elnök szerint nagyon fontos, hogy senki se otthon kezdjen el íjászkodni, hiszen rosszul rögződhet be a mozdulatsor, valamint sokan az íj veszélyességét sem tudják felmérni, ezért célszerű egy egyesületet felkeresni. Szunyogh Mihály óva intett attól, hogy gyakorlott íjász segítsége nélkül vásároljunk íjat, mert nem jó, ha például egy gyereknek nagyon erős íjat veszünk, az akár az egészségére is hatással lehet. 

Úgy véli, nemcsak a szem, hanem az íj is a lélek tükre, hi­­szen ha kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor ki tudjuk húzni egy nyugodt pontra, de ha lelkileg nem vagyunk jól, akkor a kihúzás után egyből oldunk, mert a bennünk lévő feszültség miatt oldáskényszerünk van. Megjegyezte, másképp repül a vessző, ha rá tudunk koncentrálni, mint ha szét vagyunk esve. 

Magyar bajnok tagok

A dorozsmai íjászok hetente három-négy alkalommal tartanak edzéseket, de a részvétel nem kötelező ezen, mindenki akkor megy, amikor ideje engedi, hiszen Szunyogh Mihály szerint az a céljuk, hogy mindenki jól érezze magát ebben a sportban, ne kényszerből csinálja. 

Nagyon fontos a sikerélmény. Sikerélmény az, ha ki tudom húzni az íjat, és eltalálom a célt, akkor is, ha előttem ezt mások már megcsinálták, és az is sikerélmény, ha időről időre közelebb jut a vesszőm a célhoz, mert itt érzékelhető eredménye van a befektetett energiának. Persze siker­él­mény, ha 50 ezer ember tap­­sol, de ha önmagunkkal meg tudunk elégedni, annál na­gyobb siker nem kell. Éppen ezért nem arra törekszünk, hogy minden versenyen ott legyünk, mi nem az az egyesület vagyunk, amelyik az összes megmérettetésen ott van. Ha­­zánkban kétfajta rendszer van: a Magyar Íjász Szövetség ál­­tal engedélyezett, valamint az örömíjászversenyek, amelyek a szövetség berkein kívül működnek. Mi leginkább az en­­gedélyezetteken vagyunk ott – magyarázta az elnök. 

A szélviszonyok függvényében célszerű nyilat választani.  Fotó: Gémes Sándor

A Dél-Alföldi Régió Történelmi (DAR) Versenysorozatban szereztek már első, második és harmadik helyezést is, valamint az egyesület tagjai között van Ótott Csanád, aki fiatal kora ellenére már háromszor lett országos magyar bajnok a szabadtéri történelmi versenysorozatban, így örökre megkapta a vándorkürtöt. Csanád jelenleg a világbajnokságra készül, amelyet Gyulán rendeznek meg augusztus 14-e és 20-a között. Korábban egyébként Szunyogh Mihály is országos bajnok lett, ő teremben tartott 3D versenyen nyert. 

Forgó szélmalomra

De maga az egyesület is szokott megmérettetéseket szervezni, hiszen a múlt hétvégén kétnapos bajnokságnak adtak otthont. Szombaton Történelmi Íjász Távcéllövő Országos Bajnokság, míg vasárnap Történelmi Íjász Távlövő Országos Bajnokság volt. Utóbbin ráadásul a férfiak 51 font és feletti kategóriájában modern íjjal Bogár Péter akkorát lőtt, mint Dorozsmán eddig senki, de az országban is csak kevesen, ugyanis 490 méterre lőtte el vesszejét. 

Idén szerveztek már versenyt áprilisban is, akkor a hatfordulós DAR első etapját rendezték a dorozsmaiak, ezt követően a szeptemberi történelmi országos bajnokság kvalifikációs versenyét tartották meg a településrészen, de ezt már a Hősök ligetében, hiszen történelmi helyszínen volt szükséges megrendezni. Ezt követően volt egy távolba lövő verseny is, amellyel a távcéllövő országos bajnokságra készültek fel. De a megmérettetések sora itt még nem ér véget, november 19-én az Orzcy-iskola sportcsarnokában tartják a már hagyománynak számító Szélmalom kupát. Ennek érdekessége, hogy a teremben felállítanak majd egy szélmalmot, amelynek vitorláira célokat he­­lyeznek, és ezeket úgy kell ta­­lálni, hogy közben forognak. 

A Dorozsmai Íjászok Baráti Köre SE tavasztól őszig, amíg az időjárás engedi, a helyi focipálya mögött lévő íjászpályán tart edzéseket, valamint a versenyeket is itt szervezik meg legtöbbször. A területet a Szegedi Sport és Fürdőktől bérlik. Télre a művelődési háztól kapott egyik terembe szoktak beköltözni, ami időnként kicsinek bizonyul, akkora az érdeklődés a sportág iránt. Az egyesületet a művelődési ház mellett egyébként a helyi önkormányzati képviselők is támogatják. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában