Fedett pályás atlétikai Eb

2023.03.02. 09:57

A döntő a célja Márton Anitának

Egyre jobb formában érzi magát Márton Anita: a szegedi súlylökő ma már dobókörbe is lép a Törökországban megrendezett, fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, ami a nyári vb-szereplés miatt is fontos lehet.

V. P.

Márton Anita technikája egyre javul.

Fotó: Czeglédi Zsolt

A technikán kell még csiszolni – nyilatkozta lapunknak Márton Anita nemrég, amikor a Nyíregyházán szerzett fedett pályás országos bajnoki cím után kérdeztük. A két héttel ezelőtti eseményt követően ma viszont már az Európa-bajnokság kezdődik Isztambulban: szerencsére a földrengések az országnak ezt a részét nem érintették, így megrendezik a kontinensviadalt. 

– Az elmúlt pár nap jól sikerült, az eredményeken is látszik. Átlagban egy méterrel nagyobbakat löktem edzéseken, mint két héttel ezelőtt. Tizennyolc méterre van a fal a dobókörtől, rendesen beszórtam a fal tövét... ha erre még rá tudok tenni, az nem rossz eredmény, de az lesz az elsődleges, hogy bejussak a döntőbe, a legjobb nyolc közé – mondta várakozásait lapunknak Márton Anita. 

A szegedi atléta nem egyszer járt már az isztambuli Ataköy-stadionban, ahol a fedett pályás Eb-t rendezik, és mint elmondta, soha nem volt probléma a török szervezéssel. Ugyanakkor a női súlylökők most csak egy 16 fős mezőnyben mérik össze erejüket.


– Kissé érthetetlen, hogy miért nem töltötték fel tizen­nyolc fősre a mezőnyt, ami persze még sérülés, vagy betegség miatt változhat. 18,22 méterrel a hetedik helyen állok az előnevezések alapján, egy éremközeli helyezés nagyon jó lenne. Érdekesség, hogy 2017-ben, mikor fedett pályás Eb-t nyertem, egy hasonló eredménnyel dobogóra lehetett érni, a legutóbbi Eb-n viszont ez a hetedik helyre lett volna elég, ebből is látszik, mennyit javult a mezőny – tette hozzá az olimpiai bronzérmes súlylökő. 

– A világbajnoki kvalifikáció miatt is fontos ez az Eb, hiszen értékes ranglistapontokat gyűjthetünk, akár 150-200 pontot is, és sokszor csak egy-két-három ponton múlik, valaki kijut-e, vagy sem – jegyezte meg a világranglista 18. helyén álló Márton Anita, akinek ezáltal jó esélye van a vb-s szereplésre, hiszen összesen 34-en lehetnek majd ott a nyári, budapesti vb-n. 

Márton Anita számára ma 18.40-től kezdődik a selejtező, a döntőt pedig holnap rendezik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában