A felnőttek hét olimpiai számban válogatóznak a Maty-éren

2023.05.04. 09:22

Már Párizs jár a fejekben

Péntektől vasárnapig az első felnőtt és ifjúsági válogatónak, egyben a felnőtt női kajak és az U23-as korosztály tájékoztató kajak-kenu versenyének ad otthont a szegedi Maty-ér. Az eseményen hét olimpiai számban rendezik meg a válogatót.

mádi józsef

Nagy Bianka (balról) a tiszaújvárosi Bragato Giadával igyekszik válogatót nyerni.

Fotó: karnok csaba

Izgalmasan indul majd a verseny, hiszen már a felnőtteket érintő három szakág (férfi kajak és kenu, női kenu) válogatójának első napján több érdekes futamot rendeznek a Maty-éren.

Ozsgyáni Bence a tavalyi vb-arany után most a felnőttek között próbálkozik. Fotó: Karnok Csaba

Ilyen például a férfi kajak négyesek 500 méteres száma, amelyben ugyan nincs nevezve a Nádas Bence, Kuli István, Tótka Sándor, Csizmadia Kolos egység – az első két versenyző az MVM Szegedi VE-t képviseli –, ám így is lesznek igen érdekes egységek. Ilyen például a szintén szegedi Birkás Balázst foglalkoztató kvartett Balaska Márkkal (Honvéd), Kulifai Tamással (MTK) és Szántói Szabó Tamással (Vasas), vagy az ifjúsági világbajnok szegedi Ozsgyáni Bencével a soraiban egy igen fiatal négyes. A szám döntőjét péntek 11 órától rendezik.

Olimpiai számok

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség a sportág érdekeivel ellentétes döntéseket hozott, amikor kiforrott stratégia híján, ad hoc módon egyre változtatta az olimpiai programot. Ennek az eredménye, hogy az eddigi 12 helyett 10-re csökkent a kajak-kenu síkvízi gyorsasági szakágában az olimpiai számok mennyisége.

Íme az olimpián maradt számok:

– férfi kajak: K1 1000 méter, K2 500 és K4 500 méter

– női kajak: K1, K2 és K4 500 méter

– férfi kenu: C1 1000 és C2 500 méter

– női kenu: C1 200 és C2 500 méter

Előtte még lesz jelenése szintén az első napon 10.50-től a férfi C2 500 méteres távon három fiatal szegedinek (Molnár Csanád, Szilágyi Balázs, Gyányi Levente), akik a tavalyi Maty-éri korosztályos világbajnokságon már letették a névjegyüket.

Az MVM Szegedi VE-ből Nagy Bianka a tiszaújvárosi társával, Bragato Giadával régi-új kihívót kapott a Balla Virág (FTC), Takács Kincső (Győr) duó révén – ez is igen érdekes csata lesz péntek 15 órától.

A szombati program már 8 órakor elkezdődik az ifjúságiak előfutamaival, majd 10.30-tól a férfi K1 200 méteres szám selejtezőiben lesz Birkással az élen öt szegedi érdekeltség – a döntőt ezen a napon 15.25-kor rendezik.

A három napos etap zárásaként megint lehet korán kelni a 8.15-ös kezdésre, míg az MVM versenyzőinek K2 500 méteren (előfutamok: 10 órától, döntő: 15 óra), C1 1000 méteren (előfutamok: 10.13-tól, döntő: 15.10-től) és női C1 200 méteren (előfutamok: 10.40-től, döntő: 15.25) lesz jelenésük.

Ami lényeges, a párizsi olimpián az eddigiektől eltérően a 12 helyett már csak 10 szám jut a kajak-kenusoknak. Most Szegeden ebből a tízből a női kajakot kivették, és a maradék hét szám válogatóját rendezik meg. 

Az esemény egyben fontos lépés a jövő heti szegedi világkupacsapatba kerülés szempontjából is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában