Csütörtöktől vasárnapig tart a Maty-éren a kajak-kenu világkupa

2023.05.10. 17:37

Minden út Szegedről indul

A hivatalos csapatbemutató után jöhet a vízi csata: csütörtöktől vasárnapi 59 ország versenyzőinek részvételével rendezik a szegedi Maty-éren a sportág és a szezon első nemzetközi eseményét, a kajak-kenu világkupát. A magyar válogatott 61 fős keretében tíz MVM Szegedi VE-sportolóval találkozhatnak a szurkolók a világ legjobb pályáján.

Mádi József

A szegediek csoportja (balról): Birkás Balázs, Balogh Gergely, Nagy Bianka, Nádas Bence, Kuli István, elöl Varga Katalin. A képről hiányzik Biben Karina, Boldizsár Dalma, Suba Róbert és Molnár Csanád.

Fotó: Karnok Csaba

Az ide év a kvótaszerzésről szól, augusztusban Duisburgban lehet megszerezni a párizsi olimpiai indulási jogokat. Ehhez az első állomás Szegeden, a Maty-éren lesz az előttünk álló négy napban.

Számok

Az esemény csütörtök 9 órakor kezdődik, és rögtön az első futamban fel is tűnik egy magyar versenyző: Hodován Dávid (Paks) C1 200 méteren lesz érdekelt. Az első szegedi Balogh Gergely személyében K1 500 méteren versenyez majd, az ő előfutama 10.04-kor indul. Összesen 61 magyar sportolónak szurkolhatnak majd a nézők, akik ingyen tekinthetik meg az esemény négy napját.

A magyar válogatott készen áll a négy napos versenyre. Fotó: Karnok Csaba

A világkupa első napján nem rendeznek döntőket, pénteken viszont már 15 számban hirdetnek győzteseket.

Az egész eseményen 224 futam lesz, míg összesen 59 ország több mint 1000 sportolója várja majd a rajtokat.

Szegediek a mezőnyben

Az MVM Szegedi VE összesen tíz sportolót delegált a magyar keretbe, akik 14 számban képviselik a magyar válogatottat és a klubjukat: Biben Karina (K2 500 méter), Nagy Bianka (C2 500 méter), Birkás Balázs (K1 200 méter), Kuli István (K4 500 méter), Nádas Bence (K2 és K4 500 méter), Balogh Gergely (K1 500 és K4 500 méter), Molnár Csanád (C2 1000 méter), Boldizsár Dalma (VL2 és KL2 200 méter), Varga Katalin (KL2 200 méter) és Suba Róbert (VL2 és KL1 200 méter).

Hazai szavak

Varga Katalin, az MVM Szegedi VE paralimpiai bronzérmese: – Jól érzem magam, a tavalyhoz képest ez az év csak jobb lehet, eddig még nem történt semmi különös velem. Sokat dolgoztunk az edzőmmel, Karnok Marcell-lel, és lehet, hogy ez nem most mutatkozik meg, de azért a jeleknek már látszódnia kell.

Nagy Bianka, az MVM Szegedi VE kenusa: – Az előző hétvégi válogató nagyobb teher volt, de ez a stressz lement rólunk. Az eredménnyel elégedett vagyok, a teljesítményt pedig mindig lehet javítani. Úgy fogom fel, hogy ez egy válogató, és elsősorban a másik magyar egységet figyeljük majd C2 500 méteren.

Kopasz Bálint, a Győr algyői származású olimpiai bajnoka: – Itt van az ellenfelek közül mindenki: hét előfutam lesz, ez is jelzi a mezőny nagyságát. Nekünk Varga Ádámmal ez egy válogató, de a Maty-éri a kedvenc pályám, így ha az ideális hátszél is támogat, egy jó időeredményt elérhetek. Mindig jó itt versenyezni, jók a szélviszonyok és kiválóan sikerült a felkészülés is.

Az esemény döntőit az M4Sport közvetíti: péntek 16, szombat 11, valamint vasárnap 11 és 14 órától lesznek láthatók a finálék.

Nyilatkozatok

A hivatalos csapatbemutató eseményen Szakács Bálint, az Magyar Kajak-kenu Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt években rendre rendezett a szövetség nemzetközi versenyt a Maty-éri pályán, és ebben a jövőben sem lesz megállás: 30 év alatt az 5. vb-t, ebből a 3. kvótaszerzőt szervezheti 2027-ben a Maty-éren.

– Ezért is mondhatom, a sportág hazatért Szegedre. 2021-ben volt legutóbb világkupa, és tudjuk, hogy nem ez a legfontosabb esemény a versenynaptárban, de nekünk mégis ez kell, hogy legyen. A Maty-éri a világ legjobb pályája, ezért világbajnoki körülményeket szerettünk volna teremteni.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a négy nappal kapcsolatban megjegyezte, az ő elvárásai nem elsősorban erre az eseményre szólnak, sokkal inkább a duisburgi olimpiai kvalifikációs versenyre.

– Nagyon fiatal csapat indul Szegeden a női kajakosoknál, velük szemben különösebb elvárás nincs, csak próbáljanak minél jobb eredményeket elérni, és minél több tapasztalatot gyűjteni. A másik három szakágban viszont már az a csapat érdekelt, amelytől várhatjuk majd a kvóták megszerzését is.

Lapunknak is nyilatkoztak: Varga Katalin (balról), Nagy Bianka és Kopasz Bálint. Fotó: Karnok Csaba

– Minden út Szegedről indul – ez volt a legfontosabb mondanivalója Hajdu Botondnak, a paraválogatott szövetségi kapitányának.

Legyen így.

 

Címkék#Kajak-kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában