Túlteljesítette a célját

2023.08.31. 15:47

A szentesi parafekvenyomó 14 kilóval javította meg az országos csúcsot

Először elképedt Sztanó György szentesi parafekvenyomó a világbajnoki rajtlistától, utána viszont eldöntötte, kihozza magából a maximumot. Ez sikerült, ugyanis az 54 kilogrammosok között a 127 kilós magyar országos csúcsot háromszor javította meg, 141-en állt meg végül úgy, hogy nem adott ki magából mindent.

Becsei Dávid

Sztanó György a dubaji világbajnokság helyszínén.

Forrás: Sztanó György családi archívuma

Előzetesen három szép, szabályos nyomás és az országos csúcs volt Sztanó György célja a dubaji parafekvenyomó-világbajnokságon, valamint a 2021-es grúziai vb-n elért tizenötödik hely megdöntése. 

– A három kitűzött célom közül kettőt sikerült teljesítenem. Amikor megláttam a nevezők listáját a súlycsoportomba, először elképedtem, mert rendkívül erős mezőny jött össze az 54 kilogrammosok között. Összességében még túl is szárnyaltam az előzetes terveimet, a tizenötödik helyemet viszont nem sikerült megjavítani, tizennyolcadik lettem – összegezte a világbajnokságot a Délmagyarország megkeresésére Sztanó. 

A súlycsoportváltás miatt picit gyengült, de a szigorú étrendnek és az edzéseknek hála, sokat fejlődött. A 127 kilós országos csúcsot az 54 kilósok között márciusban állította fel, ezt most Dubajban alaposan megjavította. Rekordfogással, 133 kilogrammal indított, majd 140-en folytatta és 141-en zárt.

– A kezdőfogásomat mindhárom bíró megadta, a másodikat és a harmadikat kettő-kettő. 140 után éreztem, hogy van bennem még négy-öt kiló, de az edzőmmel úgy döntöttünk, csak 141-re megyek fel, hogy maradjon még feladatom az év hátralévő részére is. Az újabb csúcsdöntés, mivel a helyezésemet már nem befolyásolta – jegyezte meg. 

Az, hogy mennyire erős mezőny jött össze Dubajban, jól mutatja, hogy az 54 kilogrammosok súlycsoportját a kazahsztáni világbajnok 186 kilóval nyerte meg. Súrolják a határaikat a sportolók ebben a sportágban is. Sztanó pályafutása legnagyobb nyomása 155 kilogramm volt a súlycsoport váltása előtt.

– Sok tapasztalatot és élményt gyűjtöttem Dubajban. A paralimpiai szabadkártyáért három másik versenyzővel vagyok harcban. Megtanultam, hogy nem kell ráfeszülni a versenyre, hiszen maximálisan felkészültem. A legfontosabb, hogy a júniusi manchesteri világkupára érjem el a csúcsformámat. Ott kell majd a legjobban teljesíteni, 150 kg környékén, hogy a szabadkártyakérelmet az én nevemre adják be – magyarázta Sztanó, aki novemberben Kairóban folytatná szereplését, ennek finanszírozására viszont még támogatókat keres. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában