Volt rajtuk teher

2023.08.01. 16:07

Bronzérmesek lettek a szegedi kézilabdázók az ifjúsági olimpián

A rendes játékidő nem hozott döntést, de a kétszer ötperces hosszabbítás utolsó másodperceiben szerzett góllal 43–42-re megnyerte a bronzmeccset a magyar fiú kézilabda-válogatott a szlovéniai Mariborban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Horvátországgal szemben. A sikerből négy szegedi játékos vette ki a részét kulcsszereplőként.

Becsei Dávid

A bronzérmes szegediek. Középen Szabó Levente szövetségi edző, jobbján Gazsó Péter és Német Márk, míg a balján Kucsera Máté és Furka Márton.

Forrás: Szabó Levente családi archívuma

Két évnyi folyamatos munka csúcsosodott ki Mariborban. Kimondott célként az éremszerzést jelölték meg az EYOF-on. Ezt sikerült teljesíteni, ráadásul rengeteg tapasztalattal is gazdagodott az U17-es korosztályból kiöregedett játékosgarnitúra. 

– Minimális teher volt a csapaton, hiszen az elmúlt két esztendőben valamennyi tornát megnyerte, amin elindult – kezdte érdeklődésünkre a válogatott szegedi szövetségi edzője, Szabó Levente. 

Több, mint húsz mérkőzésen győzött a fent említett időszakban a Szabó-csapat. Mindössze kétszer szenvedett vereséget, mindkétszer Németországtól, legutóbb éppen Mariborban az elődöntőben, vagyis a legrosszabbkor.

– Nagyon elégedett vagyok a fiúk szereplésével, megtapasztalhattuk, hogy milyen egy olimpián szerepelni. Eskütétel, formaruha, szigorú szabályok, akárcsak a hagyományos ötkarikás játékokon. A tornát megelőzően négy hetet készültünk, a csoportkörben pedig Montenegrót magabiztosan legyőztük, ahogy a jó erőkből álló portugálokat is hattal. A horvátok elleni meccs előtt már biztos volt a továbbjutásunk, ellenük az volt a kérdés, kivel elődöntőzünk. Horvátország már tizeneggyel vezetett, végül ikszeltünk. A németeken nem sikerült túljutni, majd a bronzmeccsen óriási izgalmak végén sikerült legyőzni a horvátokat – emlékezett vissza a tornára. 

Négy szegedi játékos lépett pályára az EYOF-on. Meghatározó szerepet töltöttek be, a csapatkapitány Gazsó Péter viszont az egyik csoportmérkőzésen megsérült.

– Peti az egyik leggólerősebb játékosunk volt, így a kiválása érzékenyen érintette a csapatot. Az orvosi stáb a bronzmeccsen engedte végül játszani, de itthon kiderült, a külső bokaszalagja elszakadt. Német Márk ügyesen irányított, Kucsera Máté kezdő szélsőként meghatározó teljesítményt nyújtott, ahogy Furka Márton is jól kézilabdázott – jellemezte a szegedieket. 

Szabó Levente a 2023–2024-es szezonban az OTP Bank-Pick Szeged U21-es csapatának vezetőedzője lesz. Az NB I./B-ben indulnak, ahol a csoporttagság megőrzése lesz a céljuk. Egyelőre foghíjasan edzenek, hiszen van, aki a nyári torna után még pihen, vagy éppen most vesz részt válogatott összetartáson, míg hárman tizenegy napra elutaztak Roglára a felnőttekkel. Augusztus közepén viszont teljessé válik a társaság, onnantól indulhat a közös munka a Pick Aréna Ludányi Márton sportcsarnokában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában