Európa-bajnokságot nyertek bothúzásban

2023.11.28. 16:50

Teljesült Deli Tamás vágya, neki szólt a himnusz

A szlovákiai Breznóbányán megrendezett Európa-bajnokságon sem bírtak a Deli Team két bothúzó-klasszisával a súlycsoportjában. Deli Tamás és Véró Alex is Európa-bajnoki címet nyert, előbbinek ráadásul ezzel teljesült hőn áhított vágya, neki szólt a magyar himnusz.

Becsei Dávid

Véró Alex (balról) és Deli Tamás az Európa-bajnoki aranyéremmel.

Fotó: Deli Team

Parádés őszi teljesítményre tette fel a koronát Deli Tamás és Véró Alex a breznóbányai bothúzó-Eb-n. Miután az orlandói Mr. Olympiáról bajnoki övekkel térhettek haza, az elmúlt hétvégén a közeli kontinenstornán is learatták a babérokat.

– Azzal, hogy életemben először nekem játszották le a himnuszt, teljességet érzek. Ugyanakkor kettős érzések kavarognak bennem, hiszen nem olyan versenyt követően történt ez meg, amelyet vártam és tizenkét hetes programmal készültem rá, hanem jóformán beestem – mesélt érzéseiről Deli Tamás, aki az eredeti tervek szerint csak a magyar bothúzó-válogatott szövetségi kapitányaként vett volna részt az Eb-n.

A kétnapos Eb-re kilenc országból ötvenegy versenyző érkezett meg. Ez a rendezők várakozásait alulmúlta, a kétnapos programot nagyjából százötven résztvevőre találták ki, így alapos fejtörést okozott a menetrend összeállítása. A -105 kilogrammosok mezőnyébe mindössze négyen neveztek, így az edzői találkozón rögtön felmerült Deli indulása is. Nem sokat hezitált, elvállalta.

– Gyorsan kellett átgondolni a helyzetem, hiszen tizenhárom versenyzőért vállaltam felelősséget. Végül arra jutottam, hogy benevezek, mert egy győzelemmel már a bronzérem elérhető ekkora mezőnyben – avatott be a részletekbe.

Az említett siker rögtön összejött a grúz ellenféllel szemben egy 2–0-s győzelemmel. A legnagyobb esélyestől, a szlovák bajnoktól nagy csatában 2–1-es vereséget szenvedett, majd Juhász Csabát papírforma szerint 2–0-ra felülmúlta. Az utolsó mérkőzésen az orosz bajnokot is legyőzte Deli, de az igazi dráma ezután jött.

– Mondhatni, ilyen szerencsém még sosem volt. Utolsó meccsén az addig veretlen szlovák srác kikapott az orosztól 2–0-ra, így a körbeverésnek köszönhetően az én elcsípett egy pontom Európa-bajnoki címet jelentett – jegyezte meg büszkén.

Ami pedig a többieket illeti, a Csongrád-Csanád vármegyeiek közül Dávid Vanessza a -85 kg-osok között ezüstérmes lett a nőknél, Rajos Viktor -90-ben a férfiaknál, Szőcs Petra pedig +85-ben és abszolútban a nőknél végzett az ötödik helyen. Delihez hasonlóan Véró Alex is Európa-bajnok lett, a +125 kg-osok között, míg az abszolút Eb-n sporttörténelmi ezüstérmet szerzett a fárasztó második nap végén.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában