Ismét bizonyított a megfiatalított válogatott

2024.01.14. 20:18

Hatalmas csatában vesztették el az Európa-bajnoki elődöntőt

Hatalmasat küzdött a magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnoki elődöntőben vendéglátója ellen. A megfiatalított csapatot a végére felőrölte az eredménykényszer, hogy folyamatosan futnia kellett a horvátok után. A legnagyobb különbség a végére alakult ki, a bronzmeccsen kedden 18.30-tól Olaszország lesz az ellenfél, míg a döntőben a horvátok a spanyolokkal találkoznak.

Becsei Dávid

Vigvár Vince (fehér sapkában) három gólt dobott a horvátok elleni Eb-elődöntőben.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Pokoli hangulatban, Zágrábban rendezték a 2022-es spliti Európa-bajnokság döntőjének visszavágóját. Itt most annyi volt a különbség, hogy a magyar és a horvát férfi vízilabda-válogatott ezúttal már az elődöntőben egymás útját keresztezte. A hazaiaknál a döntős keretből kilencen, nálunk viszont mindössze négyen voltak ott a meccskeretben.

Igazán nagy tétje az elődöntőnek a horvátok számára volt, hiszen ők még nem rendelkeznek olimpiai kvótával. Ahhoz, hogy ez változzon, ahhoz Eb-aranyéremre lenne szükségük… Varga Zsolt szövetségi kapitány viszont a nyári világbajnoki cím után bátran építheti már a jövő csapatát, alaposan megfiatalított kerettel művelt már azzal is csodát, hogy a szerbeket búcsúztatta tanítványaival az Eb-negyeddöntőben.

Az orosz származású Konstantin Kharkov találatával indult a “kisdöntő”, majd a következő támadásból Fekete Gergő talált be. A magyar kapuban az a Gyapjas Viktor kezdett, aki annak a Gyapjas Brendonnak az öccse, aki a 2021–2022-es idényben a Szegedi VE-t erősítette. Ott volt hamar a vízben Vismeg Zsombor is, aki a Metalcom Szentesben játszó Vismeg Botond öccse. A kiélezett, kissé tapogatózó első negyed 2–2-vel fejeződött be.

A második negyedben nem ültek jól a magyar lövések, olykor talán a tanácstalanságot is felfedezhettük a támadásaink során, míg a hazaiak újabb két gólt lőttek. Mindezeknek köszönhetően a nagyszünetben 2–4 állt az eredményjelzőn.

Egy gólgazdag harmadik negyedben sikerült eggyel csökkenteni a különbséget Nagy Ádáméknak, de a negyedik negyedben kijött a horvátok nagyobb rutinja – olykor szerencséje – és magabiztos, 11–8-as győzelemmel bejutottak a döntőbe.

Magyarország–Horvátország 8–11 (2–2, 0–2,4–3, 2–4)
Férfi vízilabda, Európa-bajnokság, elődöntő. Zágráb, Mladost Sportközpont. Vezette: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb).
Magyarország: Gyapjas V. – Tátrai, Vigvári Vi. 3, Nagy Á. 3, Fekete G. 2, Burián, Kovács G. Csere: Bányai (kapus), Varga V., Pohl, Vigvári Ve., Vismeg Zs., Hárai. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt.
Horvátország: Bijac – Fatovic 2, Biljaka, Bukic, Vukicevic 1, Zuvela, Vrlic 1. Csere: Buric 1, Loncar 1, Marinic Kragic 3, Butic 1, Kharkov 1.  Szövetségi kapitány: Ivica Tucak.
Gól – emberelőnyből: 11/4, ill. 8/4.
Ötméteresből: -, ill. 2/2.
Kipontozódott: Vismeg Zs., ill. Biljaka, Zuvela.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában