50 ezren lehetnek a nyitónap egyik meccsén

2024.01.09. 18:35

Kezdődik az Eb, nehéz csoportban a magyar férfi kézilabda-válogatott

Franciaország Észak-Macedónia elleni mérkőzése nyitja Berlinben ma 18 órától a férfi kézilabda Európa-bajnokságot. 20.30-tól a házigazda németek Svájc ellen nagyjából 50 ezer néző előtt léphetnek pályára Düsseldorfban. A magyar válogatott pénteken 20.30-tól Montenegró ellen kezd, a mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

Becsei Dávid

Bánhidi Bence a magyar címeres mezben.

Fotó: Karnok Csaba

Nehéz csoportra és nehéz ágra került az a magyar férfi kézilabda-válogatott a ma kezdődő Eb-n, amelynek az olimpiai selejtezős jogért már nem kell izgulnia. Ezt ugyanis a 2022-es világbajnokságon elért nyolcadik hellyel megszerezték Chema Rodríguez tanítványai. A három másik csoportellenfél, Montenegró, Szerbia és Izland viszont ezért száll harcba. A négyesből az első kettő jut tovább a középdöntőbe, amelynek a helyszíne München lesz. Ide az A és B csoport legjobbjai érkeznek majd remélhetőleg a C-ben szereplő magyarok mellett. A német, francia duó kimagaslik az észak-macedón és a svájci csapattal alkotott négyesből, míg a B jelűből az osztrák, spanyol, horvát és román közül csatlakozik kettő.

Erről az Eb-ről egyenes úton is lehet kvalifikálni az olimpiára, ehhez viszont aranyéremre van szükség. Az ötkarikás játékokra eddig öt kvóta kelt el, Argentína, Franciaország, Dánia és Japán révén.

Rögtön az első nap különleges meccset tartogat, hiszen a németek a svájciak ellen a fedett düsseldorfi futballstadionban lépnek majd pályára nagyjából 50 ezer néző előtt.

Visszatérve a magyar válogatottra, amelynek az elsődleges hivatalos célkitűzése a legjobb tíz közé kerülés. Számukra pénteken indul a kontinenstorna Montenegró ellen, majd vasárnap Szerbia, kedden Izland lesz az ellenfél. Mindhárom mérkőzést 20.30-tól rendezik. Három szegedi lesz ott Chema nemzeti csapatában, Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Szita Zoltán, Mikler Roland egészségi okok miatt itthon maradt. Mivel Székelyre nem számít a szakmai stáb, így három, nemzetközi tornán debütáló kapussal, Andó Ariánnal, Bartucz Lászlóval és Palasics Kristóffal vág neki az Eb-nek Magyarország.

Nem csak a magyar együttesben szurkolhatunk majd szegedieknek, ugyanis a horvátok szűk keretében ketten is ott vannak Mario Sostaric és Marin Jelinic révén, de a spanyolokkal tarthatott az Eb-re Imanol Garciandía, a szlovénekkel Dean Bombac és Borut Mackovsek, a portugálokkal Miguel Martins, míg az osztrákokkal Sebastian Frimmel.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában