Rendet kell rakni a szabályokban

2024.01.29. 18:27

Skaliczki László szerint Prandi góljánál a svéd védelem is nagyot hibázott

Egyéniségek, megjósolt északi hegemónia és szabályok rendbetétele. Néhány olyan fajsúlyos téma, amelyet nem hagyott szó nélkül Skaliczki László mesteredző, miután arra kértük, a torna beharangozása után értékelje is lapunknak a férfi kézilabdázók Európa-bajnokságát.

Becsei Dávid

Skaliczki László (középen) azt kapta az Európa-bajnokságtól, amire számított.

Fotó: Karnok Csaba

Több ponton is tökéletesnek bizonyult Skaliczki László várakozása. A magyar válogatott sikerének kulcsaként előzetesen a Bánhidi, Ligetvári, Sipos alkotta védelmi tengely teljesítményét említette, míg a végső sikert illetően északi hegemóniára számított a franciákkal kiegészülve, valamint arra, hogy a spanyolok távol maradnak az éremosztástól. Mondhatni hibátlan tipplap, hiszen a magyar védelem jól muzsikált, a dobogóra két északi csapat is felállhatott, Franciaország nyert, míg a spanyolok már a csoportkör végén búcsúztak az Eb-től.

– Azt kaptam a tornától, amit vártam. A franciák az elődöntőben és a fináléban is nüansznyival bizonyultak jobban. Egy hosszabbításban felértékelődik egy-egy bírói ítélet vagy éppen védés, illetve eladott labda. Nem hiába a francia, dán, svéd, német négyes jutott a legtovább, hiszen ők voltak leginkább képesek arra, hogy kritikus helyzetekben is jó döntéseket hozzanak – jegyezte meg Skaliczki László, aki magyar bajnoki címet ünnepelhetett a Pick Szegeddel 1996-ban, jelenleg pedig az NB I./B-s Hajdúnánás vezetőedzője.

Úgy látta, nagyjából tíz csapat egyben van a játékerőt illetően, ami jellemzően döntött, az az aktuális forma. A magyar válogatottal kapcsolatban hangsúlyozta, nagyon jól kihasználtuk az erényeinket, például a beállókat. Vereséget csak akkor szenvedtünk, amikor nagyobb iramot diktált az ellenfél.

– Imre Bence berobbant a válogatottba, Fazekas új színt hozott, míg Lékai egy-egyezései, valamint az átlövők kiváló páros kapcsolata a remekül játszó Bánhidivel fontosak voltak. Egyáltalán nem elhanyagolható az sem, hogy mindkét oldalról jött jó teljesítmény, Bodónak és Szitának is voltak jó meccsei, míg Ancsin az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta – értékelte a látottakat.

Óriási vihart kavart a francia–svéd elődöntő, amelynek rendes játékidejének végén néhány másodpercen belül több véleményes játékvezetői ítélet is született. Ezekkel kapcsolatban elmondta, Gottfridsson labdavezetése nála belefért a szabályosba, Prandi lövése pedig határeset.

– Lehet vitatkozni azon, hogy szabály volt-e, vagy sem Prandi gólja, de az is hozzátartozik, hogy a svéd védelem rosszul állt fel. A lövőkéz felöl kellett volna a magasabb embereknek helyezkedni a könnyebb sáncolás miatt, de nem így tettek. Az biztos, hogy rendet kell tenni a szabályok között, hogy mit lehet visszanézni és mit nem, de összességében jó hírverése volt ez az Eb a sportágnak – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában